Direct naar artikelinhoud

In het rood of niet? Begroting staat snel akkoord in de weg

Een Vlaamse begroting in het rood is voor CD&V niet langer taboe. Daarmee staat de partij lijnrecht tegenover N-VA, dat wil vasthouden aan een begroting in evenwicht. Ook onderwijs blijft een twistpunt.

Om tijdens het eerste jaar genoeg nieuw beleid te kunnen voeren, overweegt CD&V om de begroting van de Vlaamse regering voor 400 miljoen in het rood te laten gaan. Het is een van de lastige knopen die de Vlaamse onderhandelaars de komende dagen nog moeten ontwarren.

Morgen staat dus misschien wel het heikelste punt van de Vlaamse regeringsvorming op de agenda: Financiën en Begroting. De Vlaamse regering zal de komende legislatuur wellicht 1,3 tot 1,5 miljard euro moeten besparen. De eerste vraag is waar dat zal gebeuren.

Een traditioneel moeilijke kluif, want zoals steeds wil elk departement vooral meer middelen. "Uit iedere werkgroep zijn meervragen naar voren gekomen", vertelt een onderhandelaar. "In elke tekst staan bedragen tussen haakjes, maar nog geen enkel daarvan is beslist."

Het andere grote knelpunt is op welk ritme die besparingen doorgevoerd zullen worden. De nieuwe regering moet immers ook in staat zijn om zoveel mogelijk nieuw beleid te voeren. Als het van CD&V afhangt, dan liefst vanaf dag één. Zij zijn er dan ook voorstander van om de begroting volgend jaar in het rood te laten gaan. Het cijfer dat circuleert is 400 miljoen euro. Maar ook daarover is een akkoord nog ver weg, luidt het bij N-VA. De Vlaams-nationalisten zijn er niet happig op om het begrotingsevenwicht, ook hét paradepaardje van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), los te laten.

Vuurwerk

De taak van vandaag is evenmin van de poes. Onderwijs, zo luidt het hoofdgerecht. In de betrokken werkgroep was het onderwerp al uitvoerig aan bod gekomen, maar vandaag zullen de hoofdonderhandelaars uit de centrale werkgroep voor het eerst in detail de teksten bespreken. Dat belooft vuurwerk, want de meningen van N-VA en CD&V lopen op dat vlak behoorlijk uiteen.

Nochtans kwamen de twee partijen tijdens de afgelopen legislatuur overeen om het secundair onderwijs te hervormen. Een beslissing waar CD&V niet wil van afwijken, een afspraak is een afspraak. Maar N-VA zou het akkoord toch liever wat losser interpreteren en willen vasthouden aan de schotten tussen aso, tso en bso.

Over exact een week is het 11 juli. Of de Vlaamse onderhandelaars die symbolisch belangrijke datum zullen halen, is hoogst onduidelijk. Dit weekend zullen de teksten van alle beleidsdomeinen in eerste lezing worden afgewerkt. De echte knopen moeten daarna nog steeds worden doorgehakt. Over de begroting, over onderwijs, maar ook over welzijn en het voortbestaan van de provincies, bijvoorbeeld.

Bij CD&V gelooft bijna niemand nog in een regering voor de Vlaamse feestdag. "Misschien tegen 21 juli", zeggen verschillende christendemocratische bronnen. Een enkeling meent zelfs dat het eind van de maand realistischer is. Bij N-VA iets meer optimisme: niemand sluit een akkoord tegen volgende vrijdag per definitie uit. "Maar het wordt lastig, erg lastig. Er is nog ontzettend veel werk."