Direct naar artikelinhoud

Malcolm X in modern jasje

14-22/10, KVS, Brussel, kvs.be

Nog even en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg wordt ingenomen door een allegaartje aan hiphoppers, acteurs, dansers, muzikanten en slam poets. Jong en oud(er). Blank, zwart of een mix. Ze spreken Nederlands, Frans, Engels, Zoeloe én Arabisch.

Wat ze delen, is hun inspiratiebron: Malcolm X. Meteen ook de rode draad in deze onalledaagse, maar net daarom intrigerende theatervoorstelling.

Waarom een stuk over Malcolm X? De controversiële zwarte activist en Nation of Islam-aanhanger is al meer dan 50 jaar dood, maar "voor velen onder ons is hij nog springlevend, althans: zijn legende", zei schrijver Fikry El Azzouzi (37), die de tekst voor het stuk neerpende, eerder al in deze krant. "Assertief, trots, charismatisch. Een belangrijk icoon, niet alleen voor de zwarte cultuur, maar ook voor moslims. Ik herinner me nog goed toen ik als jonge gast de film Malcolm X van Spike Lee zag, met Denzel Washington. Eindelijk een moslimhoofdpersonage met wie je je kon identificeren - dat niet stereotiep in beeld werd gebracht."

Niet dat dit stuk een doorslagje wordt van Lee zijn film. Ook geen historisch relaas of biografie. Fikry en co. vertalen de spirit van de jaren 50-burgerrechtenactivist naar het heden: wat als Malcolm X anno 2016 zou leven en door de straten van Brussel zou lopen?