Direct naar artikelinhoud

Amerikaans meisje wordt twee keer geboren

Dat Lynlee levend en wel ter wereld is gekomen, mag een mirakel heten. Amper 23 weken zwanger was haar mama toen ze uit de baarmoeder gehaald werd om een tumor weg te halen. Na de operatie mocht Lynlee nog 12 weken verder groeien in de buik van mama.

Halfweg maart zag de kleine Lynlee voor het eerst het levenslicht; 12 weken later nog eens. De Amerikaanse baby had er toen al een ingrijpende operatie op zitten, in de baarmoeder van mama Margaret Boemer.

De baby had een tumor aan het staartbeentje. Wachten met een operatie tot na de geboorte was geen optie. Het gezwel groeide snel en was binnen de kortste keren zo groot als de foetus zelf. Na 23 weken zwangerschap werd een operatie onvermijdelijk. "De kans dat ze de ingreep zou overleven, was bijzonder klein", vertelt Boemer aan een tv-zender in Texas.

Vijf uur lang probeerden de dokters het leven van het meisje te redden. Twintig minuten daarvan werd ze uit de baarmoeder gehaald. "Bijzonder riskant", vertellen de dokters. Maar de operatie lukte en Lynlee groeide nog 12 weken verder in de veilige buik van haar mama. Op 6 juni kwam de baby vrijwel kerngezond ter wereld.

"Straf", vinden ook Belgische dokters. "Vooral omdat de tumor zo groot was." Ook in ons land worden jaarlijks honderd tot tweehonderd baby's voor hun geboorte geopereerd. Zo'n foetale ingreep kan al vanaf 16 weken.

"Eenmaal de baby levensvatbaar is, rond 26 weken, wordt het afwegen", zegt gynaecoloog gespecialiseerd in foetale chirurgie Roland Devlieger (UZ Leuven). "Of een ingreep in de buik, of een premature geboorte en een normale operatie." Een case zoals in Amerika maakte dokter Devlieger echter nog niet mee.