Direct naar artikelinhoud

Roeselare bibbert voor de pyromaan

Op nog geen vier kilometer van elkaar zijn in Roeselare een opslagplaats van Tupperware en een café bijna gelijktijdig uitgebrand. De brand in Café Pergola was '100 procent zeker' aangestoken, zegt het parket. 'En de loods waarschijnlijk ook.' Roeselare bibbert: is de 'maandagnachtpyromaan' terug?

Die typische brandgeur, smeulende hoopjes met onherkenbare spullen en veel verslagen gezichten. De ravage aan de loods van plasticpotjesfabrikant Tupperware in de Vierwegstraat is enorm. De buitenste muren staan nog grotendeels overeind. Maar de binnenkant is helemaal weggebrand. Het lijkt alsof er in de loods van 600 vierkante meter een vliegtuig is neergestort: alles verwrongen, alles zwartgeblakerd. Buiten rijdt een grote kraan af en aan. Omdat veel van de muren op instorten staan, haalt de kraanman de gevaarlijk overhellende betonplaten naar beneden. Een na een. En het zijn er veel. "Het is allemaal naar de knoppen", zegt Paul. Hij volgt de werken van nabij en praat met de ene na de andere expert van de verzekeringen. Paul is de schoonzoon van eigenares Rosita Dictus. "Mijn schoonmoeder zit in Frankrijk, ze is daar met vakantie. Ze is er niet goed van. Negentien jaar geleden heeft ze dit opgebouwd. Nu is het weg. Afgebrand."

Samen met enkele kennissen stelt hij zich vragen: wie heeft die loods in godsnaam in brand gestoken? Al is dat eigenlijk nog niet officieel. De experts van het parket vinden voorlopig geen spoor van een brandhaard. Toch zegt Karlien Ververken van het parket van Kortrijk dat de brand in de loods "zo goed als zeker" is aangestoken. Alles wijst er ook op. Zo stond de poort van het bedrijf gedeeltelijk open en was er aan de zijkant een raam opengebroken toen de brandweer even voor zes uur arriveerde. "Ze hebben hier ergens ook een groot mes gevonden. Vermoedelijk is het gebruikt om binnen te geraken. Wie doet zoiets? Wie is zo ziek?"

De brandweer zegt dat het een ongelijke strijd was. Commandant Donald Withouck: "Bij aankomst sloegen de vlammen al door het dak. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden langs het vals plafond. In een mum van tijd moeten zowel de kantoren als het magazijn in lichterlaaie hebben gestaan." De brandweer van Roeselare moest overigens een beroep doen op hun collega's van Ardooie omdat de oproep voor de brand in de Tupperware-loods binnenliep toen ze nog geen vier kilometer verder aan het vechten waren tegen een zware brand in Café Pergola. "Daar was het onmiddellijk duidelijk dat de boel in brand gestoken was", zegt Withouck. Hij spreekt van vier brandhaarden. De experts kwamen tot dezelfde conclusie: brandstichting. Net als in de loods raakte niemand gewond. Het café was op bevel van burgemeester Luc Martens al een tijdje gesloten wegens overlast en problemen met drugs.

"We moeten de dader of daders hierachter zo snel mogelijk pakken", zegt Martens. "De komende dagen zullen onze patrouilles extra waakzaam zijn. We vragen de burgers ook alert te zijn. Zien ze verdachte handelingen? Onmiddellijk melden. Destijds hebben we al eens een brandstichter kunnen klissen omdat hij op camera stond. Maar onze camera's bedekken natuurlijk niet alle hoekjes van Roeselare."

Gelijkenissen

De brandstichtingen doen denken aan de 'maandagnachtpyromaan'. Sinds eind vorig jaar stak die al vuur aan in zeker vijf etablissementen. Het begon met cafés in Wielsbeke en Kortrijk en ging over in horecazaken in Deinze, Wontergem en Gent. De dader is nog altijd niet gepakt. "Dat onderzoek loopt nog. We zullen onderzoeken of er gelijkenissen zijn met de branden in Roeselare", zegt Karlien Ververken van het Kortrijkse parket. De 'maandagnachtpyromaan' sloeg vanzelfsprekend altijd toe tot in de nacht van maandag op dinsdag. Telkens rond 3 uur. In Roeselare zijn ze er niet gerust op.