Direct naar artikelinhoud

'Duizenden kinderen in India elke dag verkracht'

Elke dag worden in India duizenden kinderen verkracht. Human Rights Watch legde getuigenissen vast in een nieuw rapport. Ook op het politiebureau zijn slachtoffers niet veilig.

Uma, een alleenstaande moeder in New Delhi, was te arm om haar dochtertje groot te brengen. Ze bracht haar naar een weeshuis, in de hoop dat ze er behoorlijk opgevoed zou worden. Maar na enkele jaren overleed het meisje op 11-jarige leeftijd. Doodsoorzaak was diarree, maar bij lijkschouwing bleek dat het kind meermaals was verkracht.

Een hulporganisatie trok op onderzoek in het weeshuis en kreeg daar hartverscheurende verhalen te horen over lichamelijke en geestelijke wreedheden, aanranding en verkrachting. Drie bewakers werden aangeklaagd, maar de directie bleef zitten. Degene beschuldigd van verkrachting van Uma's dochtertje werkt nog steeds in het weeshuis.

Het is een relaas uit het deze week verschenen rapport van Human Rights Watch (HRW) over misbruik van kinderen in India. De geruchtmakende groepsverkrachting van een 23-jarige studente heeft India aan het denken gezet over seksueel geweld tegen vrouwen. Nu begint het besef door te dringen dat ook veel kinderen er slachtoffer van zijn. Deskundigen gaan ervan uit dat jaarlijks vele duizenden minderjarigen worden verkracht. Meestal wordt geen aangifte gedaan. Kinderen worden misbruikt door familieleden en buren, op scholen, in weeshuizen en andere instellingen. Achteraf volgen vaak intimidatie en zelfs mishandeling door agenten die het slachtoffer niet geloven en weigeren een aangifte op te tekenen.

De kwetsbaarheid van Indiase kinderen voor seksueel misbruik is nog steeds een probleem dat grotendeels schuilgaat achter een 'samenzwering van stilte', aldus HRW. Angst voor sociale stigmatisering, schaamte en een gebrek aan vertrouwen in de overheid weerhouden veel kinderen en hun ouders ervan misbruik aan te kaarten. Uit een in 2007 verricht onderzoek onder misbruikte kinderen bleek dat slechts een kwart van de slachtoffers er met iemand over had gepraat. Niet meer dan 3 procent van de gevallen was bij de politie gemeld.

Wetten ter bescherming van de Indiase kinderen bestaan, maar van naleving komt weinig terecht. Een regeringscommissie heeft geconstateerd dat plannen om kindermisbruik te voorkomen "hun doel duidelijk niet hebben bereikt".