Direct naar artikelinhoud

Het rommelt alweer bij Club Brugge

De 3-4-nederlaag tegen Zulte Waregem heeft bij Club Brugge ook naast het veld wonden geslagen. Vincent Mannaert wilde tijdens de rust de spelers de les lezen in de kleedkamer, maar coach Juan Carlos Garrido stuurde de manager wandelen. Enkel voorzitter Bart Verhaeghe mocht - na de match - een donderpreek houden.

Donderdag, 21u15Club Brugge - Zulte Waregem: 1-2 bij de rust. Onder boegeroep trekken de spelers van Club naar de kleedkamer. Hun eerste 45 minuten tegen Essevee waren bedroevend. Het volk mort. Manager Vincent Mannaert daalt af naar de catacomben om de spelers de les te lezen, maar daar wacht hem een verrassing. Juan Carlos Garrido wil de manager niet in zijn kleedkamer en stuurt hem wandelen.

De Spanjaard is boos: "Hij komt mijn kleedkamer niet in!" Het incident is een uiting van frustraties die bij de trainer al veel langer sluimeren en die vooral voortkomen uit ontevredenheid met het aankoopbeleid in de winter. Garrido wou een stevige verdedigende middenvelder, maar kreeg met Kofi Adu een piepjonge nummer zes.

Garrido wou een creatieve middenvelder, maar kreeg met Eidur Gudjohnsen een spits die niet in zijn systeem past. Garrido wou een doelman, maar kreeg niks. Als uitgerekend de verantwoordelijke voor die transfers wil komen uitleggen hoe het moet, slaat Garrido de deur prompt dicht.

Club Brugge - Zulte Waregem: 3-4 na 90 minuten. Enkele spelers komen aan de pers uitleggen dat er geen crisis is. Nochtans is de spanning in de kleedkamer te snijden wanneer bekend raakt dat de voorzitter de groep wil toespreken.

Deze keer doet Garrido niet moeilijk en dat heeft met twee zaken te maken: de persoon en het tijdstip. Voor de voorzitter heeft Garrido niks dan respect en bovendien is de match afgelopen. Dus zwaaien de deuren van de kleedkamer deze keer wel vlot open. Daar houdt Verhaeghe een korte, maar krachtige speech. De kern van zijn betoog: "Jullie moeten het doen. Toon dat jullie het waard zijn om voor Club te voetballen."

Garrido is een donderwolk op training en verzamelt alle spelers. Er volgt een korte, rustige speech. De blik wordt op zondag gericht. Dan wacht met Racing Genk mogelijk de match van de laatste kans. Mislukken is geen optie. Na de groepsbabbel amuseren de elf spelers die donderdag verantwoordelijk waren voor een dramatisch resultaat zich kostelijk tijdens een potje tennisvoetbal. Assistent Philippe Clement superviseert. Niks wijst erop dat Club Brugge amper twaalf uur voordien uit de titelstrijd is gewipt en dat de voorzitter met een donderpreek de zaken op scherp heeft gezet. Aan de overkant van het terrein - waar de andere spelers wedstrijdvormen trainen - slaat Garrido het tafereel gade. En denkt er het zijne van. Zonder glimlach.