Direct naar artikelinhoud

Hackers belagen nu ook Twitter-accounts

Hackers richten hun pijlen tegenwoordig uitdrukkelijk op grote Amerikaanse mediabedrijven. Nadat eerder The New York Times en The Wall Street Journal met cybercriminelen af te rekenen kregen, is het nu de beurt aan Twitter. Hackers gingen mogelijk met de persoonlijke gegevens van 250.000 gebruikers aan de haal.

Het was Bob Lord, directeur beveiliging bij Twitter, die het nieuws op de website van het bedrijf wereldkundig maakte.De voorbije dagen ondernamen hackers verscheidene pogingen om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van Twitter-gebruikers. En met succes, want zowat 250.000 van de in totaal 200 miljoen Twitter-accounts zouden ook daadwerkelijk gekraakt zijn. De gebruikers in kwestie kregen ondertussen allemaal een e-mail met de vraag hun wachtwoord te wijzigen. Wie achter de cyberaanval zit blijft voorlopig onduidelijk, al brengt Lord de Twitter-kraak uitdrukkelijk in verband met wat er de voorbije maanden bij The New York Times en The Wall Street Journal gebeurde. De informaticasystemen van die beide kranten kwamen onder vuur te liggen na kritische berichten over de Chinese machthebbers. Een duidelijk vanuit de Chinese autoriteiten georkestreerde cyberaanval, beweren de geviseerde kranten nu.

Geen amateurs

Ondertussen liet ook de krant The Washington Post weten het slachtoffer te zijn van wat de krant zelf omschrijft als 'een gesofisticeerde cyberaanval'. Het veiligheidslek werd vastgesteld in 2011, maar het informaticanetwerk van de krant zou al een tweetal jaar eerder voor het eerst zijn gekraakt. Bij Twitter geloven ze dan ook niet dat de inbreuken op hun netwerk een alleenstaand fenomeen zijn. "Dit is niet het werk van amateurs", laat Lord weten. "Het ging om gesofisticeerde hackers en we zijn er van overtuigd dat zij recent ook andere bedrijven en organisaties op een gelijkaardige wijze hebben aangevallen." Meteen ook de reden waarom Twitter het nieuws over de aanval zo snel naar buiten bracht. "We vonden het belangrijk dit bericht zo snel mogelijk publiek te maken. We verzamelen nog volop informatie en werken nauw samen met de overheid om de hackers op te sporen en te vervolgen", besluit Lord.

Bij de getroffen Amerikaanse kranten gingen de hackers op zoek naar informatie over de auteurs van de kritische China-artikels en de bronnen waar de auteurs beroep op deden. Wat de hackers met de gegevens van de Twitter-gebruikers aan wilden vangen is minder duidelijk. Twitter is sowieso een publiek medium, grote geheimen zijn daar dus niet te vinden. Waarschijnlijk was het de hackers om de paswoorden van de gebruikers te doen. De meeste mensen gebruiken namelijk eenzelfde wachtwoord voor al hun internetactiviteiten. Wanneer hackers een aantal Twitter-wachtwoorden bemachtigen kunnen ze daarmee ook toegang tot het mailverkeer van de slachtoffers krijgen. Door Twitter-accounts te kraken kunnen hackers ook nagaan vanop welke locatie de geviseerde gebruikers hun tweets op de site gooien. Dat kan handig zijn voor totalitaire regimes die graag weten waar de criticasters van hun beleid zich schuil houden. Het Chinese ministerie van defensie ontkent ondertussen elke betrokkenheid en wijst erop dat de Chinese wetgeving hacken verbiedt. "Het beschuldigen van het Chinese leger van cyberaanvallen zonder harde bewijzen is ongegrond en onprofessioneel", klinkt het in Peking.