Direct naar artikelinhoud

Britse banken dreigen uit Londen te verhuizen bij bonusbeperking

De grote Britse banken waarschuwen de overheid tegen de invoering van te strenge regels voor bonussen. De hoge bonussen voor de toplui van banken worden beschouwd als een van de oorzaken van de kredietcrisis. Maar als die beperkingen er effectief komen, zouden diverse grote groepen overwegen weg te trekken uit Londen. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

De Britse bankenwaakhond FSA maakte onlangs plannen bekend voor de nieuwe bonusregels. Die zouden niet alleen gelden in het Verenigd Koninkrijk, maar in alle landen waar de Britse banken actief zijn. Volgens de banken dreigt een dergelijke bonusbeperking een handicap te zijn in het buitenland.

De nieuwe voorstellen leiden tot speculatie over een verhuizing van onder meer HSBC. De grootste bank van Europa verhuisde eerder dit jaar zijn topman, Michael Geoghegan, al naar Hongkong. Toen klonk het nog dat het eigenlijke hoofdkwartier in Londen blijft, onder toezicht van de FSA. Maar nu HSBC begonnen is met zijn driejaarlijkse evaluatie over waar de bank zich zal vestigen, is er weer speculatie over een volledige verhuizing naar Azië.

Toplui van andere banken lieten eenzelfde geluid horen. Peter Sands van Standard Chartered zei bij de voorstelling van de resultaten: “Londen is nog steeds het internationale centrum voor bankiers. Het is onze voorkeursoplossing, tenzij we hopeloos benadeeld worden.”

Ook John Varley, de topman van Barclays, waarschuwde al dat het Verenigd Koninkrijk onconcurrentieel dreigt te worden.