Direct naar artikelinhoud

De Gendt zoekt goed gevoel in Dauphiné

Thomas De Gendt debuteert zondag in het Critérium du Dauphiné. In de laatste rechte lijn richting Ronde van Frankrijk hoopt hij vooreerst 'het goede gevoel' terug te vinden. En de knie? Een beetje op de tanden bijten en vooral: de juiste fiets nemen.

Thomas De Gendt wordt volgende maand de tweede Belg die met klassementsambities van start gaat in de Ronde van Frankrijk. Een top drie zoals Jurgen Van den Broeck ambieert de Oost-Vlaming niet. Maar na zijn opmerkelijke Giro-podium inmiddels twaalf maanden geleden wil de 26-jarige De Gendt wel eens nagaan of eenzelfde stunt op een dag ook in de Tour tot de mogelijkheden behoort.

De aanloop de voorbije maanden verliep alvast niet zoals verhoopt. Een zeurende kniepijn is zowat een constante in zijn jaar 2013. In Parijs-Nice, waar de internationale wielerwereld twee jaar geleden met De Gendt kennismaakte, kwam hij ten val, werd hij ziek en moest hij uiteindelijk zelfs opgeven. Nu en dan was er een klein lichtpuntje: een ritzege in de Ronde van Catalonië bijvoorbeeld. "Behaald mét kniepijn", benadrukt De Gendt. "En ook in de Ronde van Catalonië liep het almaar beter en deed ik op het einde enkele keren mee voor een ritzege."

De voorbije dagen was De Gendt op het wielercircuit Sloten bij Amsterdam druk bezig om samen met de ploegmaats de ploegentijdrit op punt te zetten. "Beter nu improviseren en sleutelen dan straks in Nice als het erop aankomt."

Vandaag reist hij door naar Champéry, waar zondag de Dauphiné op gang wordt geschoten. "Met naast mij ook nog Wout Poels en Lieuwe Westra in de ploeg kunnen we op een mooi klassement mikken. Maar het liefst zou ik een rit winnen en over acht dagen met een goed gevoel terug naar huis komen."

Muizenissen

De voorbije maanden bleef dat laatste al te vaak afwezig. Niet dat De Gendt een depressie nabij was maar die knie die steeds maar weer opspeelde, zorgde toch voor muizenissen in het hoofd. "Ik heb er letterlijk nachten van wakker gelegen. Als ik uiteindelijk insliep, begon ik te dromen over mijn positie op de fiets. Plots schoot ik dan wakker en dacht ik dat ik de oplossing had. Ik heb ettelijke nachten zitten sleutelen aan mijn fiets om daarna weer het bed in te kruipen."

Maar intussen weet de renner nog steeds niet wat het exacte probleem is. "Het frame, de trappers, mijn schoenen...? We hebben positie-analyses laten maken en nog steeds weten we niet wat er aan de hand is. De enige conclusie tot nog toe is dat ik met de ene fiets geen hinder ondervind en met de andere wel."

Eén fiets

En dus koos De Gendt voor de meest pragmatische oplossing: (lachend) "Ik rij enkel nog met die ene fiets... De enige afdoende remedie zou een rustperiode zijn van twee weken. Maar ik kan me nu echt niet permitteren om twee weken van mijn fiets te blijven. Bovendien is het niet zo dat ik door die knie minder presteer of minder kracht kan zetten. Het is gewoon allemaal een beetje 'ambetant'."