Direct naar artikelinhoud

President Obama roept in India op tot dialoog met aartsvijand Pakistan

Obama’s bezoek aan India legde het Amerikaanse zakenleven alvast geen windeieren. De VS sloten al voor zo’n 10 miljard dollar aan handelsovereenkomsten met India, goed voor zo’n 50.000 nieuwe jobs in Amerika.

Afgelopen weekend was Obama in Mumbai, waar hij eerst samen met zijn echtgenote en Indiase kinderen een dansje uitvoerde ter ere van Diwali, het feest van het licht van de hindoes. Daarna bracht hij onder meer een bezoek aan het Taj Mahal-hotel dat twee jaar geleden gedeeltelijk vernield werd bij een aanslag. De daders hadden hun actie voorbereid in buurland Pakistan. Dat land is een bondgenoot van de VS in de strijd tegen het terrorisme, maar Washington is niet bepaald tevreden over de inspanningen die Islamabad zich getroost om militanten uit Afghanistan, die een onderkomen vonden in de onherbergzame grensregio van Pakistan, aan te pakken. “De vooruitgang is niet zo snel als we graag zouden zien”, zei Obama over de terreurstrijd van Pakistan.

Meer export

Maar scherpere kritiek, verwacht door India, kwam er niet tijdens de toespraak die Obama zaterdag gaf aan het prestigieuze St Xavier’s College in het zuiden van Mumbai. Wel hamerde de Amerikaanse president op dialoog tussen Pakistan en India, en benadrukte hij dat vrede tussen beide landen vitaal was voor zijn plannen in Afghanistan. “Ik hoop dat er in de loop van de tijd vertrouwen zal groeien tussen de twee landen en dat een dialoog zal beginnen, eerst rond minder controversiële thema’s om daarna te komen tot de meer controversiële onderwerpen.” Het gevoeligste thema tussen India en Pakistan is de betwiste regio van Kashmir, waar beide landen menen recht op te hebben. Pakistan bezet twee derde van het gebied, India de rest. “Ik ben overtuigd dat het land dat het grootste aandeel in Pakistan heeft, India is”, zei Obama. “Als Pakistan stabiel en welvarend wordt, zal India daar het grootste voordeel bij hebben.”

Obama is sinds gisteren in Delhi, de hoofdstad van de grootste democratie ter wereld. Daar werd hij begroet door premier Manmohan Singh, met wie de Amerikaanse president een goede relatie onderhoudt. Vandaag praten beide leiders verder en zullen de gesprekken zich concentreren op de groeiende handelsrelatie tussen hun beider landen. Obama wil meer exportmogelijkheden naar India, terwijl Singh de Amerikaanse president zal vragen om steun om een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad te worden.

Miljardendeals

“De Verenigde Staten zien India niet als een opkomende macht, we geloven dat India al opgekomen is”, zei de Amerikaanse president. Dat India belangrijk is voor de VS werd duidelijk met de zakencontracten die in de marge van het officiële bezoek werden afgesloten.

Obama kwam in India aan samen met honderden Amerikaanse zakenlui die voor zo’n 10 miljard dollar aan handelscontracten afsloten voor de export van Amerikaanse goederen. Dat zal, zo zei Obama, zo’n 50.000 nieuwe jobs opleveren voor de Verenigde Staten. Obama wil ook de exportregels versoepelen om de handel met India, de snelst groeiende economie ter wereld, te bevorderen. Momenteel wordt minder uitgevoerd aan India dan aan een land als Nederland, zo zei de Amerikaanse president. “Dat kan beter.”

De aangekondigde deals werden gesloten door grote Amerikaanse concerns, waaronder vliegtuigbouwer Boeing en conglomeraat General Electric.

Gandhi

Obama heeft in India ook een bezoek gebracht aan het museum van Mahatma Gandhi, die in het begin van de 20ste eeuw de onafhankelijkheidsstrijd tegen het Verenigd Koninkrijk leidde. Obama verkondigde al meermaals dat Gandhi altijd een van zijn grootste inspiratiebronnen is geweest, vanwege zijn geweldloos verzet als middel voor revolutie.

Obama’s bezoek aan Azië duurt tot 14 november. Tegen dan zal hij een bezoek hebben gebracht aan Indonesië, Zuid-Korea en Japan. De VS-president reist niet naar China, maar zal zijn Chinese collega Hu Jintao wellicht donderdag, op de G20- top in Seoel, ontmoeten. Die ontmoeting is belangrijk omdat de sfeer tussen beide grootmachten gespannen is. Volgens de VS houdt China zijn munt, de yuan, al een tijdje opzettelijk laag, zodat het land voordeliger kan exporteren. Dat zorgt voor een onevenwicht op de wereldhandelsbalans.