Direct naar artikelinhoud

Belgische festivals maken meeste kans om in Europese prijzen te vallen

Opnieuw zijn heel wat Belgische muziekfestivals in de running voor de European Festival Awards. De longlist die midden oktober werd gepubliceerd, deed al het beste vermoeden. Maar na een eerste stemronde, waarbij meer dan 200.000 Europeanen hun keuze maakten, wordt pas echt duidelijk dat onze festivals hoog aangeschreven staan.

De Belgische festivals zijn het vaakst genomineerd voor de European Festival Awards. Pukkelpop en Rock Werchter komen uit tegen gerenommeerde events als Roskilde, Sziget en Wacken Open Air in de categorie Best Major Festival. Alleen Tomorrowland viel af in de shortlist, hoewel het evenement onlangs nog bekroond werd als beste zomerfestival door de luisteraars van Studio Brussel.

Couleur Café, Dour, I Love Techno, en Lokerse Feesten strijden dan weer om de eer van Best Medium Sized Festival. Les Ardentes haalde het net niet van het Øyafestival in Noorwegen of het Duitse Melt!-festival.

Daarnaast maakt Leffingeleuren ook voor het eerst een kans om in de prijzen te vallen. De driedaagse bij Middelkerke werd zopas genomineerd in de categorie Best Small Festival, samen met het Absolutely Free Festival en Zeverrock.

In de categorie nieuwkomers kan België echter evengoed rekenen op enkele nominaties: het Daydream Festival aan het Zilvermeer in Mol en Once Upon a Festival in Laarne komen allebei voor in de lijst.

Rock Werchter sleepte ook nog een nominatie voor beste line-up van het jaar in de wacht, waarmee ze nu de strijd aanbinden met onder meer Roskilde en Rock Am Ring.

I Love Techno wordt dan weer erkend als een van de beste indoor festivals in Europa, naast sterke kanshebbers als Le Printemps de Bourges in Frankrijk, het Montreux Jazz Festival, Eurosonic Noorderslag in Nederland en Sensation in Polen.

Voor alle festivals kun je tot 8 december een stem uitbrengen via de site van European Festival Awards. De winnaars worden pas op 12 januari bekend gemaakt in Groningen.

Eerdere prijzen

Tijdens de eerste editie vielen Dour en Cactus in de prijzen - respectievelijk als Best Medium Festival en Best Small Festival. Rock Werchter werd toen gefêteerd omwille van de line-up en uitgeroepen tot favoriete festival van artiesten zelf. Herman Schueremans kreeg ook nog eens een onderscheiding als promotor van het jaar. Daarnaast werd het Waalse Openfields Festival bedacht met een ridderslag, als beste nieuwe festival.