Direct naar artikelinhoud

Wall Street betaalt zijn bankiers weer recordlonen uit

De grootste 25 banken en advieshuizen op Wall Street hebben hun personeel vorig jaar 135 miljard dollar (98,5 miljard euro) aan lonen en andere vormen van compensatie uitbetaald. Dat is 5,7 procent meer dan in 2009, en een recordbedrag, zo blijkt uit onderzoek van The Wall Street Journal.

Voor Wall Street lijkt de financiële crisis een omgeslagen bladzijde. In het topjaar 2007, net voor het uitbreken van de kredietcrisis, verdienden de medewerkers van de financiële instellingen samen 127 miljard dollar.

Het hoge bedrag van 2010 weerspiegelt de goede gang van zaken in de financiële sector: de grootste 25 firma’s op Wall Street realiseerden vorig jaar 417 miljard dollar aan inkomsten, ook een recordbedrag.

Toch is er iets veranderd: het aandeel van de bonussen en andere voordelen in het totale loonpakket is verminderd. De vaste lonen zijn opgetrokken, maar bonussen in cash hebben aan belang ingeboet ten voordele van vormen van uitgestelde compensatie. Dat is gebeurd onder druk van de toezichthouders. Volgens de New Yorkse consultant Alan Johnson is het aandeel van de uitgestelde compensatie gestegen van een derde vóór de crisis tot ongeveer de helft nu.

Met de andere samenstelling van het loonpakket willen de banken tegemoetkomen aan de kritiek dat de bonussen toplui en traders aanzetten tot onverantwoorde risico’s.

Topvergoeding

Het gemiddelde loon bedroeg 141.000 dollar (103.000 euro), maar dat verschilt sterk van firma tot firma. Vooral de stertraders en de topkaders lijken geprofiteerd te hebben van de normalisering van de gang van zaken in de sector, ook voor de topvergoedingen. Brian Moynihan, CEO van Bank of America, zag zijn loonpakket in 2010 met 67 procent aandikken. Goldman Sachs verdrievoudigde het loon van zijn topman Lloyd Blankfein en verhoogde zijn op aandelen gebaseerde bonus met 40 procent tot 12,6 miljoen dollar.

Aandeelhoudersverenigingen hebben al laten weten de loonkwestie aan te kaarten op de komende aandeelhoudersvergaderingen. Ze willen dat de aandeelhouders elk jaar opnieuw kunnen stemmen over de verloningspolitiek van de beursgenoteerde financiële groepen.