Direct naar artikelinhoud

Free Record Shop wankelt

De toekomst van Free Record Shop hangt aan een zijden draadje. Overnamekandidaat ProCures stapt alleen in als de leveranciers weer op krediet leveren.

De leveranciers moeten duidelijk maken of zij akkoord gaan met een betalingstermijn van 60 dagen. Gaan zij niet akkoord, dan lijkt een faillissement onafwendbaar.

Doordat de kredietverzekering van Free Record Shop is komen te vervallen moeten de geleverde muziek, films en games meteen afgerekend worden. Hier is bij het bedrijf geen geld voor.

Daarom doet ProCures een beroep op de leveranciers om mee te werken aan de redding van het bedrijf.

Volgens de investeringsmaatschappij is dit in hun eigen voordeel, omdat met het wegvallen van de winkelketen een "belangrijk afzetkanaal van vooral films en muziek verdwijnt". Vaak kan er bij het verdwijnen van zo'n grote speler gesproken worden van een verdamping van de markt.

Volgens een woordvoerder van zowel ProCures als Free Record Shop verlopen de gesprekken met de leveranciers "constructief". Al zit er nog niet veel snelheid in de gesprekken omdat alle leveranciers in handen zijn van buitenlandse moederorganisaties, waardoor ze niet zelfstandig kunnen beslissen.

Slag om de arm

Daarom houdt de woordvoerder "een slag om de arm. Het merendeel van de toeleveranciers en verhuurders moet instemmen om een akkoord te bereiken. De komende week moet er een definief besluit op tafel liggen", klinkt het.

Vorige maand kwam naar buiten dat de mediaketen in de problemen raakte door een claim van de Nederlandse belastingdienst. De directie zei "in een lastige periode" te verkeren. Maar het zou gaan om een "relatief klein bedrag". Vooralsnog lopen de gesprekken tussen de fiscus en Free Record Shop nog.

Dit is niet het enige probleem waar Free Record Shop mee te kampen heeft. Ondanks de zwarte cijfers in ons land, leidt het al jaren verlies.

Maar volgens de woordvoerder ziet ProCures online verschillende concepten waar omzet uit voort zou moeten vloeien. "Hierbij moet gedacht worden aan downloaden, maar ook streamen, zoals bij Spotify, is een optie". Om tot dit stadium te komen, moet er eerst flink in de kosten gesneden worden.

ProCures wil een gespreide en uitgestelde terugbetaling van schulden overeenkomen met de schuldeisers van Free Record Shop. Daarnaast moeten de huren van de winkelpanden en de inkoopprijzen omlaag. Als er aan de eisen voldaan kan worden, kan het bedrijf volgens ProCures na afslanking binnen twee jaar weer winstgevend gemaakt worden. Om dit te bereiken wordt er in Nederland er gesproken van een "afslanking". In totaal gaan er bij de noorderburen vijf à tien filialen dicht.

Sinds het boekjaar 2006-2007 gaat het slecht met het mediabedrijf. Toen boekte het zijn eerste verlies. Dat was volgens het concern toen te danken aan "een nieuw bestelsysteem dat niet goed werkte".

Free Record Shop oprichter Hans Breukhoven werd in oktober afgelost door Herman Hovestad als directeur. Hovestad zou het bedrijf voor 2014 uit de rode cijfers moeten krijgen. Sinds zijn aanstelling is de cd- en dvd-verkoper bezig met een ingewikkelde herstructurering en heeft hij het aantal winkels in Nederland en België (Free Record Shop en Game Mania) al moeten terugbrengen naar 280. In België zijn nu 72 Free Record Shop-winkels en drie Game Mania-filialen.