Direct naar artikelinhoud

Philips verkoopt audio- en videoactiviteiten

Philips ontdoet zich van een kernactiviteit: het verkoopt audio, video, multimedia en accessoires aan het Japanse Funai.

Het Nederlandse elektronicaconcern dook in het vierde kwartaal in het rood. Operationeel ging het beter, maar een Europese boete en herstructureringskosten wogen zwaarder door.

Omzetmatig zat het allemaal nog mee. De groepsomzet steeg in het vierde kwartaal met 7 procent tot 7,16 miljard euro. Op vergelijkbare basis groeide de omzet met 3 procent. Healthcare won 7 procent omzet, Consumer Lifestyle 4 procent en Lighting 9 procent maar Innovation, Group & Services ging 5 procent achteruit.

Zonder herstructurerings- en andere lasten kwam de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) uit op 875 miljoen euro. Dat is 12,2 procent van de omzet en 50 procent meer dan een jaar eerder. Philips diende echter voor 358 miljoen euro aan herstructurerings- en overnamegebonden lasten te boeken, een boete van de Europese Commissie wegens kartelvorming in de beeldbuisindustrie kostte 313 miljoen en daarnaast was er nog een last van 154 miljoen euro voor juridische kwesties en verliezen op desinvesteringen. Dat betekent dat de ebita uitkomt op 50 miljoen euro, 453 miljoen minder dan een jaar eerder.

Vooral door de EU-boete van 509 miljoen euro - waartegen Philips van plan is beroep aan te tekenen - duikt het concern netto 355 miljoen euro in het rood. Een jaar eerder stond er een verlies van 160 miljoen euro in de boeken. Analisten hadden voor het vierde kwartaal een iets kleiner verlies van 308 miljoen euro verwacht.

Over heel 2012 behaalt de Nederlandse groep 231 miljoen euro winst op een omzet van 24,79 miljard euro. De ebita-marge bedroeg 6,1 procent tegen 7,4 procent een jaar eerder. Philips stelt voor een dividend uit te keren van 0,75 euro per aandeel.

Merknaam

Opvallend is dat er weer een divisie de deur uitgaat: Lifestyle Entertainment. Die omvat audio, video, multimedia en accessoires. Philips zal dus in de toekomst zelf geen radio's, hifi-installaties of videospelers meer maken, producten die jarenlang in menige huiskamer waren terug te vinden. Deze activiteit wordt overgenomen door Funai Electric voor 150 miljoen euro in cash en een merkvergoeding. Funai mag het merk Philips wel nog 5,5 jaar gebruiken en die regeling kan daarna worden verlengd. De deal wordt vermoedelijk in de tweede helft van dit jaar afgerond wat audio, multimedia en accessoires betreft, en in 2017 voor video.