Direct naar artikelinhoud

Een op de zes lager opgeleidejongeren heeft burn-out

Laagopgeleide jongeren kampen almaar vaker met een burn-out. Een op de zes zou er last van hebben. Grote boosdoeners zijn een hoge werkdruk en een gedeukt zelfbeeld. 'Een burn-out is geen managerziekte.'

De cijfers liegen er niet om. Eén op de zes jonge lager opgeleiden loopt een burn-out op, zo blijkt uit recent Nederlands onderzoek. Jongeren zonder opleiding of met een beroepsdiploma bezwijken vaker onder de werkdruk dan leeftijdsgenoten die langer gestudeerd hebben.

Het idee dat vooral hoger opgeleiden ten prooi vallen aan de kwaal is fout, weet arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent). "Je zou denken: hoogopgeleide werknemers hebben het druk-druk en lopen hele dagen gestrest rond. Maar hoe hoger je in de hiërarchie staat, hoe meer controle en autonomie je ervaart in je job. Daardoor kun je beter met die stress omgaan. Lager opgeleiden, daarentegen, hebben meestal een uitvoerende functie, zonder mogelijkheid om hun uren te regelen. Burn-out is dus verre van een managerziekte."

Crisistijden

In tijden van crisis is niemand nog veilig voor een burn-out, merkt Luc Swinnen, stressconsulent en auteur van het boek Burn-out.

"Tegenwoordig bedreigt het iedereen. Heel beangstigend om te zien. Vroeger was het exclusief voorbehouden voor de contactberoepen, voor werknemers die elke dag in aanraking kwamen met andermans ellende. Nu zien we het in alle jobs en alle lagen van de samenleving toenemen. Er staat geen leeftijd of diploma meer op."

Vermoeidheid, lusteloosheid, een cynische kijk op de wereld: het zijn stuk voor stuk symptomen van een burn-out. Momenteel kampt 15 procent van onze werkende bevolking ermee, zo toont een grootschalige bevraging van Swinnen. En daar zitten ook laagopgeleide jongeren tussen.

"Bij een burn-out draait alles om je zelfbeeld", stelt de stresscoach. "Hoger opgeleiden hebben nog het voordeel dat dit bij hen goed is opgeschroefd, precies door hun achtergrond. Bij lager opgeleiden is dat zelfbeeld veel gevoeliger. Bovendien hebben zij, anders dan hoogopgeleide collega's, minder uitzicht op beter werk."

Komt daarbij dat lager opgeleiden minder snel op cursus mogen, klaagt Swinnen aan. "Daar moet men dringend wat aan doen. Geef die werknemers ook eens een opleiding die los staat van de technische kant van hun job. Lager opgeleiden zijn ook waardevol in hun job, het zou gek zijn om ze zomaar te laten opbranden. Geef hen dan tenminste de kans om eens uit te breken."