Direct naar artikelinhoud

Vladimir Poetin genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Een Russische academie draagt Vladimir Poetin, de president van Rusland, voor als kandidaat voor de belangrijkste vredesprijs.

Hij verkoopt wapens aan het Syrische regime, onderdrukt rechten van homo's en andere minderheden in eigen land en deinsde er niet voor terug een oorlog te beginnen om het opstandige Tsjetsjenië te bedwingen. Een vredesduif kan je Vladimir Poetin, president van Rusland, bezwaarlijk noemen. Toch is hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Het is dat hij altijd een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Syrië heeft verdedigd, zegt de Internationale Academie voor Spirituele eenheid en Samenwerking van Volkeren in de Wereld, de groepering die hem heeft voorgedragen. Poetin heeft kunnen voorkomen dat president Obama een militaire aanval lanceerde op dat land, klonk het nog.

En trouwens, zo zeiden leden van de in Rusland gebaseerde Internationale Academie tijdens een persconferentie, Vladimir Poetin verdient de prijs veel meer dan Obama, die hem in 2009 kreeg maar militaire operaties en drone-aanvallen bleef steunen in Pakistan en Afghanistan.

Ook de populaire Russische zanger, tevens parlementslid, Iosif Kobzon vindt dat Poetin een betere winnaar zou zijn dan Obama. "Ik denk dat onze president, die probeert het bloedvergieten te stoppen en het conflict in Syrië te beëindigen via politieke dialoog, deze hoge titel veel meer verdient."

De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend aan de persoon die het meest gedaan of het beste werk heeft geleverd om broederschap tussen landen te bevorderen en de afschaffing of vermindering van bestaande militaire acties te promoten.

Vrede en rust

Het is niet zo moeilijk om genomineerd te worden. Volgens de statuten van de Nobelstichting worden nominaties aanvaard zolang die uitgaan van onder meer leden van internationale rechtbanken, professoren en rectoren of directeurs van vredesinstituten en instituten rond buitenlands beleid, personen die zelf de prijs kregen, raadsleden van organisaties die de vredesprijs kregen en leden van het Nobelcomité.

De Internationale Academie staat op de lijst van goedgekeurde groeperingen. Vicevoorzitter Beslan Kobakhiya verklaarde dat hij twee weken geleden een brief had gestuurd naar het Nobelcomité met daarin de verdiensten van Poetin. "Als leider van een van de leidende naties in de wereld doet Vladimir Vladimirovich Poetin zijn best om vrede en rust te behouden, niet alleen in zijn eigen land maar ook bij conflicten in de hele wereld", zo klonk het in de aanbevelingsbrief die het Nobelcomité ontving.

De winnaar voor 2013 wordt volgende week vrijdag bekend gemaakt. Vladimir Vladimirovich Poetin dingt mee voor die van 2014. Hij is trouwens niet de eerste twijfelachtige vredesduif die genomineerd wordt. Eerder belandde ook al Robert Mugabe, sterke man van Zimbabwe, op de lijst. Hij won niet.