camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Drie jaar na noodweer: slachtoffers wachten nog altijd op geld van Rampenfonds

Nog steeds zijn niet alle slachtoffers vergoed van het rampzalige voorjaar en de zomer van 2016, toen zware onweders en wateroverlast veel schade veroorzaakten. Zeker 175 dossiers zijn nog in behandeling bij het Rampenfonds. Wie wel al vergoed werd, kreeg gemiddeld 16.806 euro uitbetaald.

Het voorjaar en de zomer van 2016 waren nat. Met zware onweders, rukwinden en dikke hagelbollen. Vooral op 23 juni en op 23 juli kregen delen van het land de volle laag en werd er veel schade aangericht.

Uit cijfers van Assuralia, de koepel van verzekeringsondernemingen, werden toen 84.100 schadegevallen aangegeven en werd in totaal 305 miljoen euro uitbetaald door de verzekeringen.

Omdat de regenval als ramp werd herkend, dienden ook ruim 6.500 getroffenen een dossier in bij het Vlaamse Rampenfonds. Vandaag, drie jaar later, wachten nog altijd 175 mensen (vooral land- en tuinbouwers) op een vergoeding.

“Dat komt onder andere omdat sommige dossiers onvolledig waren of omdat er de schade of het schadebedrag betwist werd”, zegt Lisa Lust,woordvoerder van minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

In totaal werd voor de natuurramp van 2016 al 102.253.058 euro uitbetaald door het Rampenfonds, dat sinds de zesde staatshervorming een Vlaamse bevoegdheid is geworden.