Direct naar artikelinhoud

VS maken jacht op 250 miljoen euro luxegoederen van zoon Afrikaanse leider

Het Amerikaans openbaar ministerie beschuldigt de presidentszoon van Equatoriaal-Guinea ervan fortuin te hebben gemaakt door verduistering en afpersing. Tussen 2004 en 2011 spendeerde Teodorin Obiang ruim 250 miljoen euro aan villa's, auto's en luxegoederen in de VS.

De aanklacht luidt dat de presidentszoon zich schuldig maakte aan verduistering van overheidsgeld en afpersing tijdens zijn ambt als minister van Bosbouw, meldt de Financial Times. Zo zou hij per boomstam een persoonlijke belasting van 20 euro opgeëist hebben. Ook onder zijn mandaat van minister van Infrastructuur zou hij zich bezondigd hebben aan afpersing.

Officieel verdient Teodorin 65.000 euro per jaar. Hij werd naar eigen zeggen op legale wijze rijk door de houtindustrie. Vorig jaar diende het openbaar ministerie een eerste klacht in. Daarbij werd gevraagd om de villa in Malibu (23,7 miljoen euro), de gouden handschoen van Michael Jackson (218.000 euro) en een Ferrari in beslag te nemen. De aanklacht luidde dat hij zijn ambt zou misbruiken en geld zou witwassen via Amerikaanse banken en bedrijven. De rechter vroeg toen meer bewijs voor de beschuldigingen. Op 11 juni diende het OM opnieuw een klacht in met meer details.

De lijst met producten is door zijn koopwoede en liefde voor luxeproducten behoorlijk extensief. Naast huizen en auto's zou de Equatoriaal-Guinee ook een zwak hebben voor kunst (24 miljoen), wijn (4,5 miljoen) en Michael Jackson.

In 1991 ging Teodorin naar de VS om er Engels te studeren, maar gaf zijn studie na vijf maanden op. Twee jaar later beloonde zijn vader hem met een vergunning van twintig jaar om 25.000 hectaren regenwoud te ontginnen. Kort nadien werd hij minister van Bosbouw.

Volgens de aanklagers gebruikte hij zijn houtbedrijf louter om geld wit te wassen. Als minister van Bosbouw liet hij zich gemakkelijk omkopen in ruil voor licenties. Hij voerde onder zijn bewind ook een 'belasting' in met retroactieve werking. Bedrijven werden toen verplicht eenmalig 8 euro per kubieke meter te betalen voor hout dat ooit werd ontgonnen in het land.

Equatoriaal-Guinea exporteert dagelijks 320.000 vaten olie naar de VS, maar blijft - op haar bestuurders na - heel arm. Naast olie, is hout het belangrijkste exportproduct. President Teodoro Obiang kwam in 1979 aan de macht en regeert sindsdien met ijzeren hand. Hij noemt de aanklacht een 'karaktermoord'.