Direct naar artikelinhoud

Krant 'NRC' beschuldigt directie van wanbeleid

De ondernemingsraad van NRC Media, de uitgever van NRC Handelsblad, beschuldigt zijn directie van wanbeleid bij het toekennen van een superdividend aan de aandeelhouders.

Investeringsmaatschappij Egeria, dat 91 procent bezit, en ondernemer Derk Sauer kregen vorig jaar 12,5 miljoen euro uitgekeerd. Dat dividend is strijdig met de afspraken die in 2010 bij de overname gemaakt zijn, besluit de ondernemingsraad na een jaar onderzoek. Toen werd onder meer afgesproken dat de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen binnen de marge van een op twee zou blijven. "Dat is geschonden", zegt Hubert Smeets, voorzitter van de ondernemingsraad. Volgens de raad werden de commissarissen van het bedrijf ook onjuist geïnformeerd over deze 'greep uit de kas'.

De directie, waartoe hoofdredacteur Peter Vandermeersch behoort, is het oneens met de conclusie. Zij erkent dat er fouten zijn gebeurd in de communicatie en dat aan de afspraak over de vermogenshouding "net niet is voldaan". Omdat dat volgens de directie komt door een verschil in interpretatie, wil de directie dat de afspraken "alsnog glashelder worden vastgesteld." "Wij zien geen reden om de afspraken te herzien", stelt Smeets. Vandermeersch schaarde zich steeds achter het standpunt van de directie, maar volgens Smeets speelt de persoon van Vandermeersch geen rol in deze discussie. Het is onduidelijk wat er nu zal gebeuren.