Direct naar artikelinhoud

Grootste overname ooit

De Amerikaanse telecomreuzen AT&T en Verizon broeden volgens de Financial Times op een overname van Vodafone, de op een na grootste speler in mobilofonie. Als het effectief tot een bod komt, zou dat de grootste overname ooit zijn.

AT&T en Verizon Communications overwegen gezamenlijk Vodafone, de Britse wereldmarktleider in mobilofonie, over te nemen. Dat meldt Alphaville, de invloedrijke financiële blog van de zakenkrant Financial Times. De Amerikaanse telecombedrijven zouden een bod willen uitbrengen van circa 260 pence per aandeel, een premie van 39 procent op de slotkoers van Vodafone donderdag.

Het bod zou Vodafone een totale waardering geven van 245 miljard dollar (191 miljard euro). Daarmee zou sprake zijn van de grootste overname ooit. Recordhouder was tot nog toe de overname van Time Warner - weliswaar in overgewaardeerde aandelen - door AOL voor 182 miljard dollar.

Volgens FT Alphaville zou Verizon de deelneming van 45 procent van Vodafone in Verizon Wireless uitkopen. Alleen dit deel is volgens analisten al 115 miljard dollar waard. AT&T, de grootste gsm-operator in de VS, zou dan weer alle niet-Amerikaanse onderdelen van Vodafone overnemen. De betrokken bedrijven wilden geen commentaar geven op het bericht.

Al in december zouden Verizon en Vodafone om de tafel gezeten hebben om te praten over een fusie. Maar onenigheden over wie het bedrijf zou gaan leiden en waar het hoofdkantoor zich moest bevinden, gooiden roet in het eten.

Gemeten naar omzet (46,4 miljard pond in 2012 of 55 miljard euro) en aantal klanten (440 miljoen eind 2011) is Vodafone de op een na grootste mobilofoonoperator ter wereld. Enkel China Mobile is op beide vlakken nog imposanter.

Dertig landen

Vodafone is rechtstreeks actief in meer dan 30 landen wereldwijd. De operator heeft een sterke aanwezigheid in Europa, met onder meer nationale gsm-licenties in het VK, Spanje, Nederland, Italië, Ierland en Duitsland. Maar zijn hoge waardering ontleent het ook aan zijn positie in groeimarkten als Egypte, Turkije, India en Zuid-Afrika.

Via verschillende partners heeft het Britse bedrijf ook toegang tot nog eens 50 extra landen. Vodafone was lange tijd een aandeelhouder van Proximus, de mobilofoondochter van Belgacom. De Belgische ex-monopolist kocht in 2006 echter alle aandelen van Vodafone en werd de enige eigenaar. Vandaag rekent Belgacom zich tot de commerciële partners van de Britten. De belangrijkste partner is echter Zain uit Kuwait, een operator met een heel sterke aanwezigheid in het Midden-Oosten. Op de beurs van Londen koerst Vodafone ruim 4 procent hoger.