Direct naar artikelinhoud

DNA vermiste personen in databank

Familieleden van vermiste personen kunnen binnenkort beslissen of ze DNA-materiaal van de vermiste persoon afstaan of dat ze referentiestalen van zichzelf doneren om zo het onderzoek te helpen. "Dit is een grote stap vooruit", vindt Alain Remue.

Het nieuwe wetsvoorstel dat de oprichting van een DNA-databank Vermiste Personen plant, komt van N-VA-senator Inge Faes en werd gisteren door de senaat goedgekeurd. Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) zal die databank beheren.

De nieuwe wet kan rekenen op het applaus van de Cel Vermiste Personen en topman Alain Remue. "We hebben op dit moment 81 dossiers van niet-opgeloste verdwijningen. Ik ben er zeker van dat we enkele van de families die al jaren in het ongewisse zijn eindelijk een antwoord zullen kunnen geven", zegt Remue.

Via de databank zullen de politiediensten in alle stilte een DNA-match kunnen uitvoeren op gevonden lichamen, zonder dat de families daarover steeds moeten ingelicht worden. Zo blijft hen de teleurstelling bespaard als er toch geen match blijkt te zijn.

Remue is al jaren vragende partij voor de databank. "In Nederland bestaat er al een sinds 2006 en daar is het een succes", zegt Remue. In die databank zijn momenteel 900 profielen van vermiste personen, hun familieleden en ongeïdentificeerde stoffelijke overschotten opgeslagen zijn.