Direct naar artikelinhoud

Vertrouwen

Regering dient begroting met feitelijk tekort in als begroting in evenwicht maar zwijgt over maatregelen die burger raken

De regering rekent volgend jaar op 159 miljoen euro extra accijnzen op benzine en diesel. Dat verzweeg premier Leterme zorgvuldig in de communicatie over het begrotingsbeleid. Het cliquetsysteem zorgt ervoor dat bij elke daling van de benzine- of dieselprijs de helft daarvan ongedaan gemaakt wordt door een accijnsverhoging.

Bij de omgekeerde beweging, wanneer de olieprijzen opnieuw de pan zouden uitrijzen, is van een cliquetoperatie ten gunste van de tankende klant geen sprake meer. Wat er ook gebeurt met de prijs aan de pomp, stijgen of dalen, de regering incasseert altijd.

Nu kun je discussiëren over de ecologische en economische merites of nadelen van die maatregel, of het al dan niet een verkapte belasting is, maar dat is niet eens het belangrijkste. Het belangrijkste is dat een regering waarvan de eerste minister bij de beleidsverklaring ad nauseam de woorden 'vertrouwen' en 'eerlijkheid' in de mond nam, hier met geen woord over repte. Dat er op de technische briefing van staatssecretaris Wathelet evenmin over gerept werd.

Want ook dat was opvallend: terwijl tot nu toe iedere regering, van welke samenstelling ook, een uitgewerkte en gedetailleerde begrotingsnota met concrete cijfers verspreidde, liet het kabinet-Wathelet niet meer dan wat zeer algemene en bijzonder warrige slides zien.

Vertrouwen en goed bestuur beginnen nochtans met transparantie en eerlijkheid, terwijl het er hier sterk op lijkt dat de regering deze maatregel bijna en stoemelings even wou forceren. Wie weet horen we de volgende dagen of er ons nog een paar van zulke cadeautjes te wachten staan.

Niemand verwacht dat een regering de bevolking pijnloos door een grote financiële crisis en de daaraan gekoppelde recessie leidt. Het is zelfs hét moment om zware en pijnlijke ingrepen als absoluut noodzakelijk te verdedigen.

Maar dat doet deze regering niet. Ze dient een begroting met een feitelijk tekort in als een begroting in evenwicht, en verzwijgt ook nog eens maatregelen die de burger rechtstreeks raken. Mocht Leterme denken daarmee een basis van vertrouwen te leggen, dan dwaalt hij.

Yves Desmet

Politiek commentator