Direct naar artikelinhoud

Winterse stroomschaarste: Elia heeft noodplan in de kluis liggen

Mocht de energiebevoorrading deze winter in het gedrang komen, dan heeft netbeheerder Elia een noodplan klaarliggen.

Zonder de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 (samen 2.000 megawatt) dreigt onze energiebevoorrading deze winter in gevaar te komen. Zowel staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) als netwerkbeheerder Elia benadrukken dat er 'normaal' niets aan de hand is. Al ligt wel een noodplan in de kluis, mocht het toch mislopen. Het plan werd voorgesteld in - toepasselijk - de crisiskamer van Elia.

Wat als een stroomtekort dreigt? Eerst wil Elia het verbruik vrijwillig inperken. Via de media wordt de bevolking dan gevraagd om extra spaarzaam te zijn met elektriciteit. Eens niet koken om halfzes, geen tv, de strijk een paar uurtjes uitstellen en de wasmachine alleen 's nachts laten draaien. Vraag is hoeveel dat oplevert. Op Earth Hour Day, wanneer heel België een uur het licht uitdoet, wordt bijna 300 megawatt bespaard. Daarnaast doet de netwerkbeheerder beroep op 'afschakelbare klanten'. Dat zijn een tiental grote bedrijven die hun productie twee tot vier uur stilleggen, in ruil voor een kostenvergoeding.

Als vragen niet helpt, wordt het eisen. In nood zal Elia alle bedrijven dwingen om hun verwarming (of airco) uit te zetten. Er komt tevens een verbod op kunstmatige belichting in de tuinbouwsector. De straatverlichting moet uit, net zoals grote koel- en smeltinstallaties. Hetzelfde geldt voor allerlei testcentra in bedrijven en universiteiten. Van de gewone gezinnen wordt geëist dat de elektrische verwarming, vuren en apparaten uit blijven tijdens piekmomenten. Er bestaan wel geen straffen voor overtreders.

De netwerkbeheerder drukt erop: een black-out, waarbij het hele land zonder elektriciteit valt, kan niet bij stroomschaarste. Elia ziet zo'n probleem immers aankomen en zal een totale crash vermijden door zelf bepaalde gebieden af te sluiten van het netwerk. Dat scenario noemt een 'brown-out'. Concreet: België wordt door Elia verdeeld in vijf regio's (ongeveer Vlaanderen, Kempen plus Limburg, Brabant, Henegouwen en Luik plus Luxemburg). In uiterste nood gaat in elke regio bij 80.000 gezinnen (100 megawatt) het licht uit. In het extreemste geval kan dat oplopen tot 240.000 gezinnen per regio, of 1,2 miljoen huishoudens in heel België. Bij een brown-out worden vooral de plattelandsgebieden geviseerd. De grootsteden zouden pas in uiterste nood zonder elektriciteit gezet worden.