Direct naar artikelinhoud

'Dieu' staat op

Aan het eind van speeldag drie hees Anderlecht zich naast Club Brugge en Zulte Waregem aan de kop van de rangschikking. Mbokani bekroonde op het veld van Cercle Brugge een gave ploegprestatie met een hattrick.

Paars-wit verloor de voorbije twee seizoenen telkens met 1-0 bij Cercle Brugge. John van den Brom kondigde aan dat hij geen rekening hield met het verleden. In de andere dug-out ontmoette hij Bob Peeters, maar hij gunde zijn gewezen maatje van bij Vitesse niks. Peeters raakt na een 1 op 9 met Cercle de bodem van het klassement.

John van den Brom kon gisteravond weer rekenen op de fit en monter van de Olympische Spelen teruggekeerde Kouyaté, maar hij zag een andere verdediger uitvallen. Deschacht ondervond namelijk te veel hinder van een ribblessure die hij een week geleden opliep tegen Beerschot. Van den Brom zette met Wasilewski-Kouyaté een onuitgegeven duo in centraal in de defensie.

De coach van Anderlecht greep terug naar de 4-4-2 waarmee vorige zondag Beerschot geklopt werd. Met De Sutter naast Mbokani zette Anderlecht hoog druk. Op het middenveld voetbalden Biglia en Kanu met een mannetje minder dan die van Cercle, maar dat offer brengt Van den Brom graag om zijn aanval extra te stofferen.

Nog een paradepaardje van de Nederlandse coach van Anderlecht zijn de opkomende backs. Vooral Denis Odoi weet zich op rechts uit te leven in een offensieve rol. Dat resulteerde op Cercle in een vroege openingstreffer. Odoi rolde de rechterflank op en zette gepast voor op Mbokani, die zijn eerste treffer van het seizoen gemakkelijk voorbij Verbist joeg. Voor Odoi was het al de derde assist in vier matchen.

Goede Jovanovic

Nu de kop eraf was, voetbalde Mbokani als een vis in het water. 'Dieu' behield na een knappe actie het overzicht en bediende de vrijstaande Gillet, die de geweldige kans nog naast knalde. Net als zijn spitsbroeder Mbokani was ook Milan Jovanovic gisteren weer in goeden doen. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er een geweldige last van de schouders is gevallen bij 'Jova', die er vorig seizoen een persoonlijke missie van maakte Anderlecht de titel te bezorgen en zich daarbij een immense druk oplegde. Halfweg de eerste helft bediende Jovanovic knap 'Dieu', die in twee tijden zijn tweede van de avond voorbij Verbist joeg.

Er was nog altijd maar een halfuur gespeeld toen Kanu Gillet alleen op weg naar doel zette, maar Evens bracht nog redding met een ultieme sliding. In het derde kwartier nam Anderlecht wat gas terug, zonder de controle over de wedstrijd te verliezen. Wils kreeg voor Cercle wel de eerste kans van de wedstrijd, maar hij mikte over. Met de rust in zicht bracht een één-twee met Mbokani De Sutter voor doel, maar deze keer pakte Vidarsson uit met een ultieme sliding.

Anderlecht zorgde ook na de pauze voor de eerste dreiging. Biglia stuurde De Sutter door de buitenspelval, maar Verbist reageerde attent en kwam ver uit zijn doel redding brengen. Cercle prikte nu vaker tegen dan voor rust. Vetokele en Uchebo kregen mogelijkheden, maar vooral de Nigeriaan sprong daar al te onbeholpen mee om.

Anderlecht bleef scherpe aanvallen opzetten. Zo bracht Mbokani Jovanovic in een kansrijke positie, maar Verbist redde het schot van 'Jova' met de vingertoppen. Verbist schroeide nog eens zijn vingertoppen aan een schot van Kanu en Mbokani talmde te lang op een vrije schietkans. 'Dieu' maakte dat even later goed met een geweldige stiftgoal. In de slotfase kreeg Mbokani zijn applauswissel en liet Van den Brom de 18-jarige Massimo Bruno debuteren.