Direct naar artikelinhoud

Tien jaar daveren op dance

Het Gentse Eskimo Recordings bestaat tien jaar. Dat jubileum wordt morgen gevierd met een groots feest en een luxe-cd-box. De Morgen brengt het verhaal van dit wereldwijd bekende dancelabel dat begon met... onderbroeken.

Met internationaal gerenommeerde acts als Aeroplane, The Glimmers, Moonlight Matters of Lindstrøm & Prins Thomas is Eskimo al jaren een vertrouwde én behoorlijk hippe naam in de dancescene. Warme balearic beats, dancemuziek zonder oogkleppen en een liefde voor cosmic disco verbindt de meeste acts op het label.

Nochtans was het in het grauwe havenkwartier van Gent dat Dirk De Ruyck en Thierry Bogaert, samen met Mo & Benoelie (de dj's Mo Becha en David Fouquaert, gva) het Gentse nachtleven veranderden met Pablo Eskimo Bar. "De eerste feestjes hielden we al in de loop van 1997, met de hulp van de modeacademie", herinnert David zich. "In 1998 verhuisden we naar de Eskimofabriek op de Wiedauwkaai."

Daar worden sinds mensenheugenis onderbroeken en pyjama's vervaardigd, maar de productie staat dan al een tijd op een laag pitje. De Ruyck en Bogaert willen het logo van Eskimo overnemen. Het beeld van de Inuit oogt dan ook vrolijk, is alom bekend in Gent en staat bovendien voor kwaliteit. Tot hun stomme verbazing stemt de eigenaar in.

Een jaar na het eerste feest daagt gemiddeld zevenduizend man per editie op. Eskimo is een hype én een vast begrip in de Belgische partyscene. Intussen gaan de feesten door in vijf zalen met evenveel verschillende genres: zowel fans van hiphop als future funk, techno, house of drum-'n-bass komen er aan hun trekken. Er zijn ook een skateramp, graffitimuur, cocktailbar en - no kidding - discorollerskate-ruimte. "De vibe die er toen heerste, waarin alles kon en mocht, voel ik nu alleen nog in de Charlatan", gelooft Fouquaert.

Compileerdrift

Ook buitenlandse acts merken dat er wat broeit in Gent. De Franse producer St. Germain herinnert zich nog hoe het publiek uit z'n dak ging toen hij zijn plaatTourist voorstelde. Toch spannen de acts van eigen bodem meestal de kroon op Eskimo: The Glimmer Twins (alias Mo & Benoelie), TLP en Stephen en David Dewaele (toen nog onder hun alias The Flying Dewaele Brothers) namen een hoge vlucht als dj tijdens die eerste jaren.

"Eskimo was uniek in die tijd", herinnert David zich. "Iedereen wilde erbij zijn. Maar tegen het eind barstten de feestjes uit hun voegen. Toen ook onruststokers uit Brussel naar Eskimo afzakten, was de lol er een beetje af." Aan het begin van de nieuwe eeuw wordt beslist om met de feestjes te stoppen, ook al omdat de fabriek dringend aan renovatie toe is.

De fabrieksfeesten leggen rond de eeuwwisseling ook de basis voor het platenlabel Eskimo Recordings. Na enkele jaren is het een veilige haven voor Aeroplane en Moonlight Matters en internationale sterkmakers als Lindstrøm & Prins Thomas. Maar ook de compileerdrift van Mo&Benoelie draagt bij tot internationale allure. "Het buitenlandse succes van The Glimmers dankten we aan onze vele compilaties", vertelt Fouquaert. "In Londen wisten ze niet wat ze hoorden: daar werden rave, techno en lounge altijd strikt van elkaar gescheiden. Wij plakten al die stijlen gewoon aan elkaar. Dat is Eskimo: je-m'en-foutisme en een gevoel voor stijl."

Maar in hun enthousiasme loopt het ook al eens fout. Zo was er een pijnlijk debacle met een groot modehuis. "Onze tweede cd stond vol muziek die leftfield klonk, dus doopten we hem in al onze naïviteit Rive Eskimo, naar het parfummerk Rive Gauche van Yves Saint Laurent." De intussen overleden Marc Meulemans, die ook de 'E' ontwierp, maakte een hoes die duidelijk op het parfumdoosje geïnspireerd was. "We werden voor de rechter gedaagd. Dat proces heeft ons héél veel internationale aandacht opgeleverd, maar die goede pers kwam helaas met een prijs. Nog een geluk dat moederhuis N.E.W.S. de boete wilde betalen. Anders was het gedaan geweest."

Eskimonde - A Decade of Eskimo Recordings (5 cd's) komt uit bij N.E.W.S. Eskimonde, morgen aan de Kleindokkaai, met Aeroplane, The Glimmers, VillA en The Living Islands. www.club-69.be