Direct naar artikelinhoud

Rentes stijgenterwijl de beurzen dalen

De Nikkei-index daalde gisteren met 6 procent. Aandelenmarkten in Europa volgden maar herstelden zich later op de dag. De Nikkei daalde in twee weken 20 procent.

Het tekent een periode van nieuwe onrust op de financiële markten die niet weten hoe ze de voor- en nadelen van aantrekkende groei in de VS en Japan en tegenvallende groei in Europa en opkomende markten moeten interpreteren. Ze vrezen enerzijds dat de wereldeconomie verder in het slop raakt en zijn tegelijkertijd bang dat door het aantrekken van de groei in Japan en de VS de centrale banken stoppen met hun onbeperkte stimulering van de economie.

Deze week hebben zowel de Bank of Japan als de Federal Reserve gesuggereerd dat de bankbiljettenpers een tandje lager zou kunnen worden gezet. Juist de overvloedige liquide middelen hebben de koersen op de aandelen- en de obligatiemarkten geholpen. Nu vallen beide markten terug, niet alleen in westerse landen maar ook in de opkomende landen.

Donderdag daalde de Nikkei index, de graadmeter van de beurs van Japan, met liefst 6 procent. Dat leidde ook tot fors lagere openingen van de aandelenmarkten in Europa. Maar later op de dag volgde een herstel. Reden waren meevallende cijfers over de stijging van de winkelverkopen in de VS. De Wereldbank verlaagde donderdag de groeiprognose voor de wereldeconomie in 2013 van 2,4 tot 2,2 procent en voor China van 8,4 tot 7,7 procent.