Direct naar artikelinhoud

Europa pompt 40 miljard euro in autosector

BRUSSEL l De Europese leiders overwegen voor een financieel pakket van 40 miljard euro te zorgen om de autosector te helpen de financiële crisis door te komen. De kredieten moeten de sector toelaten om het onderzoek en de ontwikkeling van milieuvriendelijke wagens voort te zetten.

Dat heeft Europees commissaris voor Industrie Günter Verheugen in Brussel gezegd naar aanleiding van een ontmoeting met afgevaardigden uit de auto-industrie en van nationale regeringen. Voor de financiële enveloppe, waarvan de omlijning nog gepreciseerd moet worden, zal de Europese Investeringsbank (EIB) instaan.

De financiële hulp komt goed van pas nu ook de Amerikaanse auto-industrie al gelijkaardige leningen toegewezen heeft kregen. Toch zou de situatie in Europa nogal verschillen met die in de VS. In de VS gaat het volgens Verheugen om subsidies voor de "herstructurering van een industrie aan de rand van de afgrond", terwijl de Europese leningen vooral bedoeld zijn om "innovatieve wagens" te financieren.

De voorzitter van de Europese sectorfederatie ACEA, Christian Streiff, verheugde zich over het plan. "Als we bovenop de crisis ook voor een nieuwe industrie moeten zorgen, hebben we hulp nodig", verklaarde hij, verwijzend naar de strengere regels voor de CO2-uitstoot.