Direct naar artikelinhoud

EU-lidstaten eisen regels voor vlees

De Europese Commissie komt rond de zomer met voorstellen voor een betere etikettering van vlees in kant-en-klaarmaaltijden. De lidstaten drongen daarop aan nu in steeds meer gemaks-voeding paardenvlees blijkt te zitten, terwijl de verpakking rundvlees vermeldt.

Na lasagne en chili con carne zijn sinds maandag ook de gehaktballetjes van Ikea verdacht. In Tsjechische warenhuizen van de internationale meubelketen bleken sporen van paardenvlees in de balletjes te zitten, zonder dat dit bekend was.

Onder aanvoering van Duitsland en Frankrijk eisten de Europese landbouwministers actie van de Commissie. Commissaris Borg (Gezondheid en Consu-menten) moet zo snel mogelijk regels opstellen waardoor de consument weet wat voor vlees hij in zijn kant-en-klaarmaaltijd heeft. Borg wees de lidstaten erop dat het illegaal verkopen van paardenvlees als rundvlees fraude is. Daar helpen betere etiketten niet tegen. Hij benadrukte ook dat vermelding van de herkomst van het vlees in kant-en-klare producten geen eenvoudige zaak is. Het vlees in lasagne, chili con carne, braadworsten en gehaktballetjes kan uit verschillende landen komen. Die allemaal op het etiket vermelden, levert al snel veel tekst op. "Je krijgt een soort bijsluiter op je braadworst. Wie gaat dat nog lezen?", verwoordde een betrokken diplomaat het probleem. Daarbij wisselen de producenten van diepvriesmaaltijden geregeld van vleesleverancier. Strikte etikettering verplicht de fabrikant tot permanente aanpassing van de informatie, terwijl de lidstaten juist de administratieve lasten voor het bedrijfsleven willen verminderen.

Momenteel bestaan er geen Europese regels voor de etikettering van vlees in ge-maksvoeding. Discussies erover liepen steeds vast op meningsverschillen over verwachte effectiviteit en rompslomp. Daar-naast vrezen sommige landen voor concurrentienadeel, omdat EU-burgers een hamburger uit Duitsland meer vertrouwen dan eentje uit Roemenië. In de EU bestaan alleen voor vers rundvlees strikte etiketteringsregels: het gevolg van de gekkekoeienziekte, die de vleesverkoop eind jaren negentig deed instorten. Om het vertrouwen bij de consument te herstellen, staat sindsdien op het etiket in welk land het rund is geboren en geslacht. Vanaf medio 2014 is dat ook verplicht bij de verkoop van kip-pen-, varkens-, geiten- en lamsvlees.