Direct naar artikelinhoud

'Fiscaal beleid faalt'

De politici hebben een historische kans gemist om de belastingdruk evenwichtiger te verdelen tussen arbeid en kapitaal. Voor sommige bijsturin-gen is het nu te laat. Dat zegt fiscaal expert Bert Brys van denktank Oeso.

Arbeid wordt nergens zo zwaar belast als in België, ook dit jaar weer de recordhouder. Ons land verliest daardoor terrein op Duitsland, dat de lasten op arbeid wél verlaagde.

De nieuwe cijfers van de Oeso bevestigen het nog maar eens: België belast arbeid het zwaarst. De loonwig, het verschil tussen wat de werkgever betaalt en wat de werknemer overhoudt na sociale lasten en belastingen, is nergens zo hoog als bij ons.

De wig loopt op tot 55,5 procent van de loonkosten bij een kinderloze alleenstaande met een gemiddeld inkomen. Dat betekent dat amper 44,5 procent effectief bij de werknemer terechtkomt. De rest vloeit naar de staat, via de werkgevers- en werknemersbijdragen en de inkomensbelasting.

België heeft de hervormingstrein gemist, zegt Bert Brys, senior tax economist bij de Oeso. "Duitsland en Hongarije, die arbeid ook zwaar belastten, hebben de voorbije jaren de lasten op arbeid verlaagd, ons land deed dat niet. België heeft de trend van belastingverlagingen en -hervormingen niet gevolgd. Vooral tegenover belangrijke handelspartner Duitsland verzwakt daardoor onze concurrentiepositie."

Veel werknemers kunnen de fiscale druk wel afzwakken via de talrijke aftrekposten op de belastingbrief. De zwakkere inkomens hebben daar minder mogelijkheden toe. Het perverse gevolg van de "te grote" wirwar aan aftrekposten, zo zegt de Oeso, is dat de sociale lasten op arbeid niet naar omlaag kunnen. Brys: "Werklozen hebben daardoor geen prikkel meer om te gaan werken. De werkgevers hebben geen prikkel om laaggeschoolden aan te nemen, omdat ze te duur zijn."

Verschuiving

Eigenlijk zit het hele fiscale systeem fout in elkaar, zegt Brys. "De belastingmix zit in België helemaal verkeerd. Aan de ene kant heb je een enorm hoge belasting op arbeid. Daartegenover staat een lage belasting op kapitaal in ruime zin. Bedrijfswinsten worden relatief laag belast, onder meer door de notionele intrestaftrek, wat de regering nu wel wil bijsturen. Maar ook beleggingen worden laag belast in vergelijking met elders. Er is in België bijvoorbeeld geen meerwaardebelasting op aandelen. En ook onroerend goed wordt laag belast."

Brys: "Er moet toch een correctie mogelijk zijn. Wij pleiten voor een verschuiving van de belastingmix richting kapitaal. Alleen zit de timing nu tegen. Een belastingverhoging op vastgoed had enkele jaren geleden moet gebeuren. Dat zou de vastgoedmarkt de nodige afkoeling gegeven hebben. Nu kan je dat niet meer doen, omdat de vastgoedprijzen aan het dalen zijn. Als je nu vastgoed zwaarder belast, riskeer je markt nog meer te doen zakken. België loopt dus telkens weer achter de feiten aan."