Direct naar artikelinhoud

Aantal vertrekkende jongeren stijgt slechts licht

Het aantal jongeren dat emigreerde uit België steeg met een kleine 2 procent. Geen 70 procent zoals De Morgen gisteren schreef, op basis van foutieve cijfergegevens van de FOD Economie.

"We hebben een fout gemaakt en nemen de volledige verantwoordelijkheid op ons. Dit is verschrikkelijk", zegt de woordvoerder van de FOD Economie.

"Bij 15- tot 29-jarigen is het aantal van 16.455 in 2009 toegenomen tot 16.759, plus 1,8 procent dus, geen 70 procent stijging. Die fout is op een bepaald moment ontstaan doordat iemand bij ons twee kolommen, die op zichzelf wél kloppen, verkeerd heeft overgeschreven en opgeteld."

Hoe kan zoiets gebeuren?

"De zogeheten ambtshalve schrappingen - personen van wie we niet weten waar ze zich bevinden - werden er door een persoon in onze organisatie bij geteld. Dat hadden we nooit mogen doen. Het is een persoonlijke fout. Had ik de cijfers gezien, dan was dit nooit naar buiten gekomen."

Had de persoon die de cijfers verzamelde dan niet gewoon moeten zien dat de cijfers te drastisch toenamen?

"Ik ga nu niemand met de vinger

wijzen, alleen onszelf. Wij duiden ook geen cijfers, maar we moeten wel de juiste leveren. Iemand is slordig geweest en daarvoor nemen wij de

volledige verantwoordelijkheid op. De redactie van De Morgen heeft appels en peren gekregen om te vergelijken."

Komen zulke vergissingen vaker voor?

"Absoluut niet, dat kan ik iedereen

verzekeren. Dit is verschrikkelijk. Naar aanleiding van deze spijtige fout gaan we ook onze procedures strenger maken. Voortaan zal bijvoorbeeld de demograaf in kwestie alles controleren wat wordt vrijgegeven. Dit mag en zal niet meer gebeuren."