Direct naar artikelinhoud

Regering kapittelt Britse banken

De Britse banken moeten hun consumententak afschermen van de riskante activiteiten van hun zakenbankiers. Dat heeft een onafhankelijke bankencommissie geadviseerd aan de minister van Financiën.

Hierdoor moet voorkomen worden dat spaargeld, leningen en hypotheken in gevaar komen. De banken moeten ook meer geld in kas houden. De consument gaat wel betalen voor deze beveiligingsmaatregelen.

De Britse regering riep de Independent Commission on Banking in het leven als reactie op de bankencrisis. Onder leiding van econoom John Vickers concludeerde de commissie dat de banken een hek moesten zetten tussen de twee takken. De banken zijn hier weinig gelukkig mee omdat het betekent dat ze geen spaargelden meer kunnen aanwenden om mee te investeren. In plaats daarvan moeten ze op een andere manier geld vinden, wat hogere kosten met zich meebrengt. Schattingen lopen uiteen van 4,5 tot 8 miljard euro per jaar. Tevens remt het de economische groei.

De banken zijn evenmin blij met Vickers' voorstel dat ze 10 procent van het eigen vermogen in kas moeten houden. Lage kapitaaleisen hadden Northern Rock destijds in de problemen gebracht.

Zwaar getroffen

De twee voorstellen zullen er vrijwel zeker toe leiden dat de bankconsument meer moet betalen. Toch kunnen de banken geen reden tot klagen hebben. Zo krijgen ze van Vickers ruimte om te bepalen waar de afscheiding precies komt te staan. Sommige activiteiten vinden plaats in een schermerzone tussen de twee takken.

In het buitenland worden de ontwikkelingen in Groot-Brittannië met grote interesse gevolgd, want zo'n waterscheiding is een unicum in het internationale bankwezen. Maar ook dat consumenten een zakenbank subsidiëren, is tamelijk ongebruikelijk.

De bank die het zwaarst getroffen dreigt te worden getroffen, is Barclays. Liefst driekwart van de inkomsten daarvan komt binnen via Barclays Capital, de investeringsarm. De hele bedrijfsstructuur zou moeten worden veranderd. De kans bestaat dat Barclays Capital de vlucht naar New York neemt.

Binnen de Londense zakenwereld heerst de vrees dat het reguleren van de banken de internationale concurrentiepositie aantast. Tegelijkertijd maakt, zo blijkt uit een opiniepeiling, 92 procent van de Britten zich zorgen om de stabiliteit van hun banken.