Direct naar artikelinhoud

Ben Affleck wint met 'Argo' nu ook BAFTA voor beste film

Argo ontpopt zich meer en meer tot de dark horse van het filmprijsseizoen. Tussen favorieten Lincoln of Zero Dark Thirty in haalt de politieke thriller van Ben Affleck trofee na trofee binnen. De nu al veelbekroonde film van de Amerikaanse acteur en regisseur Ben Affleck is nu ook op de BAFTA Awards uitgeroepen tot beste film. De BAFTA's zijn de Britse tegenhanger van de Oscars. Het zit er stilaan dik in dat ook de échte Oscar eind deze maand naar Argo zal gaan, al werd regisseur Affleck zelf in zijn categorie niet eens genomineerd.

Argo is een film over de gijzelingsactie in de Amerikaanse ambassade tijdens de Iraanse revolutie en haalde het als beste film van Lincoln (Steven Spielberg), Life of Pi (Ang Lee), Les Misérables (Tom Hooper) en Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow). In totaal werd de prent tijdens de ceremonie in Londen met drie Bafta's bekroond. Ben Affleck werd nog uitgeroepen tot beste regisseur en ook de montage van William Goldenberg viel in de prijzen.

Voorts werd Daniel Day-Lewis voor zijn vertolking van Lincoln in de gelijknamige film verkozen tot beste acteur in een hoofdrol. De 85-jarige Franse actrice Emmanuelle Riva kreeg dan weer de prijs voor beste actrice in een hoofdrol ( Amour). Andere belangrijke Bafta's gingen naar de James Bond-film Skyfall (originele muziek en beste Britse film), Django Unchained (origineel scenario) en Amour (beste niet-Engelstalige film). Les Misérables haalde vier prijzen binnen, maar wel telkens in minder belangrijke categorieën (beste make-up, beste geluid, beste aankleding en beste actrice in een bijrol).