Direct naar artikelinhoud

Bouw stuwt Belgische groei

De Belgische economie groeide in het tweede kwartaal met 2,4 procent tegenover een jaar eerder, zo maakte de Nationale Bank bekend. Dat is meer dan gedacht. De binnenlandse markt wordt voortgestuwd door de bouw, terwijl de exportbedrijven kunnen meesurfen op de forse groei in Duitsland. Toch zijn de naweeën van de zware recessie van 2009 niet helemaal verteerd. De patiënt is duidelijk aan de beterhand, maar nog niet genezen. Een diagnose van de economie in zes vragen en antwoorden.

Economie klautert in snel tempo uit recessieput, al zitten we nog niet op precrisisniveau

Wat zijn juist de groeimotoren?

Behalve de bouw was ook de export een sterkhouder van de Belgische economie in het tweede kwartaal. De netto-uitvoer van goederen en diensten beleefde een groei van 0,8 procent, tegenover een terugval met 0,5 procent in de eerste drie maanden. De Nationale Bank vernoemt in dat verband het spectaculaire herstel in buurland Duitsland, de belangrijkste handelspartner van ons land.

Is de consument aan de beterhand?

Ja. De consumentenbestedingen herstellen sinds het vierde kwartaal van 2009 en die tendens zet zich in 2010 gewoon door. De binnenlandse gezinsbestedingen lagen in de eerste jaarhelft hoger dan in dezelfde periode in 2008, wat erop kan wijzen dat de gezinnen de crisis helemaal verteerd hebben. Ook het consumentenvertrouwen zit de voorbije maanden in de lift. Toch komt niet iedereen heelhuids uit de recessie. De crisis heeft zeker bij de financieel zwakste gezinnen lelijk huisgehouden, zo blijkt uit het recordaantal wanbetalers (DM 8/9).

Zit de hele Belgische economie weer op het precrisisniveau?

Nee. De economische activiteit in het tweede kwartaal van 2010 ligt nog altijd lager dan die van het tweede kwartaal van 2008. De economie is in het recessiejaar 2009 in een diepe put gesukkeld en klautert nu weer naar boven en zelfs in een snel tempo. Maar op het precrisisniveau zitten we nog niet.

Is de arbeidsmarkt hersteld?

Zijn we definitief vertrokken voor een rit naar boven?

Dat hangt voor een groot deel af van locomotief Duitsland, die de hele eurozone op sleeptouw moet nemen. Wellicht staat de spectaculaire Duitse groei voor een periode van afkoeling. De Duitse industrie heeft in juli onverwacht minder orders ontvangen. De orderontvangst, zo raakte gisteren bekend, daalde met 2,2 procent vergeleken met een maand eerder. In juni was er nog sprake van een stijging van de orderontvangst met 3,6 procent. Volgens het Duitse ministerie van Economie gaat het om een gezonde correctie. Maar als de Duitse export vertraagt, zal dat ook tot in ons land doorsijpelen.

De bouw, die andere groeimotor van het tweede kwartaal, is voorzichtig optimistisch over de toekomst. “De orderboekjes zijn een beetje beter gevuld dan drie maanden geleden. In de periode van juni tot augustus geven de aannemers aan dat zij beschikken over een orderboekje met daarin werk voor 5,16 maanden”, geeft de Confederatie Bouw aan.