Direct naar artikelinhoud

Crisis? Daar heeft Canada niks van gemerkt

Canada, de gastheer van de G20-top, is voor velen het aantrekkelijkste land ter wereld. Hadden ze de keuze, dan zou 53 procent van de mensen naar Canada willen emigreren, aldus een enquête van de universiteit van Toronto in 24 landen, waaronder India, China, Rusland, de VS en Duitsland.

Canada biedt ruimte. Het hoeft weinig landbouwproducten en delfstoffen te importeren. Het staat bekend als tolerant. Er is geen enkele anti-immigratiepartij. En het is innovatief. Zo introduceerde het de Blackberry.

En het lijkt immuun voor de crisis die de wereld teistert. De Canadese dollar, die decennialang 20 tot 25 procent minder waard was dan de Amerikaanse, is nu ineens hetzelfde waard. Zelfs Rusland heeft volgens geruchten een deel van de deviezenreserves omgezet in Canadese dollars. “De wereld zou graag Canadees willen zijn”, kopte de belangrijkste kwaliteitskrant The Globe and Mail.

Premier Stephen Harper en minister van Financiën Jim Flaherty lieten er aan de vooravond van de G20-top in Toronto geen misverstand over bestaan dat gastheer Canada een voorbeeldfunctie vervult. “Onze gasten mogen gerust een pagina uit het Canadese handboek scheuren om een einde te maken aan hun begrotingsellende”, stelde Harper voor.

De groei van het Canadese bbp voor dit jaar is bijgesteld naar 3,5 procent, zo zei Flaherty deze week op een bijeenkomst van bankiers. In de begroting was hij nog uitgegaan van een groei van 2,6 procent. Die hogere groei levert de schatkist in 2014 volgens Flaherty 24 miljard Canadese dollar (19 miljard euro) aan extra belastingopbrengsten op. Dat geld zal worden gebruikt om de begroting op orde te houden. “Het consumentenvertrouwen is sterk. De Canadezen kopen auto’s, ze kopen huizen. Ze durven te kopen omdat ze zich op lange termijn geen zorgen maken.”

De regering van de Conservatieve Stephen Harper slaat zich op de borst dat ze in het crisisjaar 2009 de economie daadkrachtig heeft kunnen stimuleren om uit de recessie te komen. Niettemin zijn het overheidstekort en de staatsschuld lager gebleven dan in andere landen. Deels lukte dat omdat zowel de federale overheid als de staten in 2007 allemaal nog een begrotingsoverschot hadden. Een andere meevaller was dat Canada geen geld moest steken in het redden van banken.

Of het veel met het beleid van de huidige Conservatieve regering te maken heeft - Canada heeft de afgelopen decennia vooral liberale premiers gehad - is te betwijfelen. Maar het land is een toonbeeld van flexibiliteit als crises opdoemen.