Direct naar artikelinhoud

Ronald Janssen ontkent en minimaliseert verkrachtingen

Op de eerste procesdag rond de tien verkrachtingen van Ronald Janssen (41) heeft hij zijn slachtoffers gechoqueerd. In minstens vier dossiers ontkent de drievoudige moordenaar uit Loksbergen koudweg. 'Ik, geweld gebruikt? Dat moet iemand anders zijn geweest.'

Onmiddellijk na haar getuigenis spurtte de Nederlandse Angelika Elskamp (51) de rechtszaal uit. Tussen twee sigarettentrekken door spuwde ze haar ontgoocheling uit. "Ik ben erg teleurgesteld", zei Elskamp. "Nu ontkent hij me te hebben verkracht. Terwijl hij vlak na zijn arrestatie in 2010 alles nog bekende. Ik begrijp niet waarom hij nu liegt." Angelina Elskamp wordt beschouwd als het eerste van de tien slachtoffers die Janssen maakte tussen 2001 en 2010. In de zomer van 2001 werd Elskamp tijdens het festival Boerenrock in Kortenaken in haar tent verkracht door Janssen. "Hij sloeg me met het handvat van een schroevendraaier in mijn gezicht en in mijn hals. Tot ik bewusteloos was. Janssen ontkende dat vandaag. Hij zei dat hij zich niet herinnerde dat hij geweld had gebruikt. Janssen gaf wel toe dat hij die avond op Boerenrock met een vrouw seks had gehad, evenwel zonder geweld te gebruiken. Zijn conclusie: dat ik door iemand anders ben verkracht. Terwijl in het dossier zwart op wit staat dat ze zijn DNA hebben aangetroffen in mijn tent en op mijn kledij. Hoe verklaart hij dat?"

Treiteren

Angelina Elskamp was niet de enige die gisteren een slag in het gezicht kreeg van Ronald Janssen. Ook enkele andere slachtoffers kregen te horen dat hij hen niets had misdaan. In vier dossiers ontkende hij elke betrokkenheid en vroeg hij de vrijspraak. In enkele andere dossiers had Janssen het over seks met wederzijdse toestemming. "De gemoederen liepen daarbij hoog op in de rechtszaal", zegt een van de advocaten van de burgerlijke partijen. Omdat de advocaten van zowel de slachtoffers als van Ronald Janssen aangestuurd hadden op een proces achter gesloten deuren wilde niemand veel uitleg kwijt. "Natuurlijk was het vandaag een zware confrontatie. En dan treitert hij hen door te zeggen dat ze niet verkracht zijn. Ongelofelijk."

Aan het begin van de dag leek Janssen zich nochtans inschikkelijk op te stellen. Toen de voorzitter hem vroeg of hij er iets op tegen had dat enkele slachtoffers steun zouden krijgen van familieleden haalde hij zijn schouders op. "Ik heb daar principieel geen bezwaar tegen. Ik volg mijn advocaat hierin." Advocaat Zvonimir Miskovic pleitte om dat niet toe te staan maar ving bot. Ook de ouders van de door Ronald Janssen omgebrachte studente Annick Van Uytsel woonden het begin van de publieke zitting bij. Zij zagen de Ronald Janssen die ze vorig jaar wekenlang te zien kregen op zijn proces in Tongeren: bleek, houterig, grijnzend en in hetzelfde donkerblauwe hemd.

Taxi

In Tongeren kreeg Ronald Janssen levenslang. Wat zijn straf in Hasselt ook wordt, ze wordt toch opgeslorpt door zijn levenslange veroordeling. Het is wel belangrijk voor de slachtoffers, onder andere om een schadevergoeding te kunnen krijgen. Vandaag komen de advocaat van Ronald Janssen en het Openbaar Ministerie aan het woord. Opvallend: na de zitting werd Ronald Janssen niet met een normaal gevangenen-transport, maar met een taxi overgebracht naar de gevangenis van Hasselt, in het gezelschap van bewakingspersoneel.