Direct naar artikelinhoud

Links hart, rechts verstand

Lodewijk Asscher wordt als vicepremier en minister van Sociale Zaken het gezicht van de PvdA in het kabinet-Rutte II, nu PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer zal blijven als fractievoorzitter. Wie is deze kroonprins van de sociaaldemocraten?

Ondanks zijn jonge leeftijd (38) is Asscher al jaren de belangrijkste politicus in Amsterdam. Sinds 2006 was Asscher er schepen (Economische Zaken, Financiën, Onderwijs) en locoburgemeester. Zijn motto lijkt te zijn: kies je strijdpunten en zorg dat die onder de aandacht komen. Zo staat hij te boek als een voorvechter voor onderwijskwaliteit. Hij liet jonge migrantenkinderen meer woorden leren en zorgde ervoor dat de scholen hun resultaten openbaar maakten. Ook vroeg hij met succes aandacht voor de strijd tegen vrouwenhandel. Dat de prostitutie op de Amsterdamse Wallen werd teruggedrongen en gedecriminaliseerd, is in grote mate zijn verdienste.

Bij het grote publiek is Asscher niettemin minder bekend dan Samsom, want academischer en gereserveerder dan zijn flamboyante partijleider. In Den Haag daarentegen heeft hij een stevige reputatie. Al sinds 2005 gold hij er als vertrouweling van voormalig voorzitter Wouter Bos, die hem als informateur in de voorbije regeringsonderhandelingen in het kabinet loodste.

Hamvraag nu is of vicepremier Asscher het goed kan vinden met premier Rutte. Asscher ontpopte zich immers als een van zijn grootste critici. In 2010 noemde Asscher volgens zender AT5 de premier nog 'een blije corpsbal' die een hekel aan de grote stad zou hebben en bovendien fatsoen zou missen. Rutte reageerde even later. "Asscher is een van de leukste politici van Nederland. Maar hij verzuurt zo. Dat moet hij niet doen. Hij is een heel goeie vent." De komende maanden krijgen ze veel tijd om bij te praten.