Direct naar artikelinhoud

'Einde hausse nog niet in zicht'

De beursindexen zetten de voorbije dagen nieuwe records neer. Aan het feest voor de beleggers lijkt maar geen eind te komen. Volgens Johan Van Geeteruyen, fondsenbeheerder bij beurshuis Petercam, is het einde van de beurshausse bijlange nog niet in zicht. 'De koersen stijgen op lange termijn. We zijn nog zeker niet aan het einde van ons Latijn.'

door Johan Corthouts

De 43-jarige Van Geeteruyen is een bezige bij. Hij is beheerder van het pensioenspaarfonds van Argenta, het Belgische aandelenfonds van Petercam en het energiefonds van Petercam. Daarnaast heeft hij andere portefeuilles onder beheer. De totale waarde van dat pakket bedraagt ruim één miljard euro. Dat is veel in het wereldje van de Belgische fondsenmanagers.

Maar Van Geeteruyen, vandaag te gast op de happening van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers in Antwerpen, is dan ook niet de eerste de beste beheerder. De voorbije jaren liet hij zich opmerken als een van de beste fondsenmanagers in ons land.

Hoe lang zullen de koersen nog stijgen?

"Dat is een vraag waarmee we iedere dag worstelen. Als beheerder moet je de markt continu in het oog houden, de puzzelstukjes bij elkaar houden en kijken of we niet in een fase van overdrijving zijn."

De beurshausse duurt nu toch al vier jaar.

"De voorbije vier jaar heeft de old economy een sterke remonte gemaakt. De traditionele bedrijven in onze economie hebben herstructureringen en besparingen doorgevoerd. Ze zijn nu lean-and-mean en kunnen ten volle profiteren van de economische groei en van de ontwikkelingen in China, India en op de grondstoffenmarkten."

What's next? Hoe lang valt dit nog vol te houden?

"We zitten nog altijd in een opwaartse trend. Maar je krijgt af en toe dips. In maart reageerden de beleggers scherp op een aantal nieuwsfeiten. Er was Alan Greenspan, de vroegere voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, die waarschuwde voor een mogelijke recessie in de VS. En er was de Chinese overheid, die maatregelen trof om te voorkomen dat mensen nog met geleend geld op de beurs beleggen. Hoewel dat een goede maatregel was, waarmee de Chinese overheid een oververhitting van de economie wil voorkomen, schrokken de beleggers heftig van het nieuws en stuurden ze de beurzen fors lager."

Hoe lang ziet u de de markt nog stijgen?

"Zeker anderhalf à twee jaar. De verdere ontwikkelingen in China en India spelen daarin een zeer belangrijke rol. De Chinese economie zit nog in haar industriële fase. Er wordt vooral gewerkt aan de uitbouw van infrastructuur. Als mensen koelkasten, airconditioning en betere kleding kopen, dan breekt er een nieuwe fase aan. Hun levensstandaard zal verhogen. De economie zal daar nog jaren op drijven."

Zal de Amerikaanse economie geen roet in het eten gooien?

"Boven de Amerikaanse economie stapelen de donderwolken zich op. De huizencrisis in de Verenigde Staten is bijzonder erg. Het welvaartsgevoel van de Amerikanen slinkt. Dat zal zeker negatieve gevolgen hebben voor de consumptie. Gelukkig stuurt de Amerikaanse economie niet langer alleen de wereldeconomie. Als vroeger de Amerikaanse trein begon te sputteren, dan vertraagde de rest van de wereldeconomie. Vandaag spelen Europa en Azië ook mee. Een groeivertraging van de wereldeconomie zal minder schokken teweegbrengen. Een vertraging in Amerika kan worden gecompenseerd door Azië en Europa. Voor de wereldeconomie en de beleggers is dat beter."

Hoe doet Europa het?

"De Europese economie is bijzonder sterk. De Europese bedrijven zijn nog nooit zo optimistisch geweest. Ze zitten met overvolle orderboeken. Vooral de industriële bedrijven doen het goed. Ook de consumptie draait uitstekend. Maar je moet altijd op je qui-vive zijn. Correcties zijn niet uitgesloten, hoewel die ook snel van de tabellen verdwijnen. In mei vorig jaar daalden de koersen fors. Eind november was die koersdaling al weer verteerd. De correctie van maart is ook al weer vergeten."

Hoe komt dat?

"Er is enorm veel kapitaal beschikbaar voor de beurs. Kijk maar naar de private-equity- of durfkapitaalfondsen. Zij beschikken over massaal veel geld om te investeren. Daardoor wordt er soms een hoge prijs betaald voor bedrijven. Voor bedrijven die overnames willen doen, wordt het leven een stuk moeilijker. Deze evolutie kan voor overdrijving zorgen."

Zitten we in een fase van overdrijving?

"Bij Petercam zeker niet. Maar je hoort dat beleggers zich meer laten drijven door speculatieve vooruitzichten dan door de fundamentals van bedrijven. Ze gaan voor de snelle winst en zetten hun centen in op bedrijven die in aanmerking komen voor een overname."

Hoe gevaarlijk is dat?

"Je moet kijken naar de fundamenten van een bedrijf. Kijk naar de kwaliteit van het management. Analyseer zijn strategie. Is het bedrijf marktleider? Kan het die positie verder uitbouwen? Kan het bedrijf zijn marges nog verhogen? Je mag de aandelen van een bedrijf nooit kopen omdat je denkt dat het bedrijf kandidaat is om overgenomen te worden. Reageer ook niet op geruchten. Dat is gevaarlijk. Als je twee jaar moet wachten op een overname en het betrokken bedrijf draait ondertussen minder goed, dan zit je met een slecht presterend aandeel."

Aandelen in de milieusector doen het tegenwoordig goed. Is er in die sector geen sprake van overdrijving?

"Bepaalde thema's groeien uit tot een hype. Vorig jaar was dat het geval met alternatieve energie, de volgende hype draait om klimaatverandering. Allerhande bedrijven worden nu aangeprezen omdat ze met dat thema iets te maken hebben. Maar pas op met hypes. Een bedrijf als het Nederlandse Boskalis wordt aanbevolen omdat er in de strijd tegen de opwarming van de aarde straks nieuwe dijken moeten worden opgespoten. Boskalis is momenteel actief in infrastructuurwerken en in havenwerken. Wanneer Boskalis ooit zal beginnen aan het opspuiten van dijken is het bedrijf al lang niet meer interessant voor de belegger."

Over hypes gesproken. Kun je nog beleggen in grondstoffen?

"Bij grote bedrijven als Anglo American, BHP of Rio Tinto moet je het niet meer zoeken. Maar bij middelgrote bedrijven zit er in die sector nog altijd veel potentieel."

Kan een beginnende belegger vandaag nog iets uitrichten op de beurs?

"Wie nog geen aandelen bezit, kan eventueel wachten met de aankoop van aandelen tot er een nieuwe correctie komt. Beleggen is een continu proces. Je probeert winst te nemen op de aandelen die het sterkst gestegen zijn en je koopt ze terug als de koersen in een dip zitten."

Wat is een goed instapniveau?

"Wetende dat er heel wat geld aan de zijlijn staat te wachten, wordt het al interessant om bij een terugval van de beurs met 5 à 10 procent erin te stappen."

Welke aandelen kun je dan kopen?

"Doe je huiswerk. Koop aandelen die je kent. Laat je niet verleiden door een hype of aandelen met exotische namen. Op korte termijn kun je er misschien succes mee boeken, maar als je de crash niet ziet aankomen dan scheur je je broek."

Dan kun je als Belgische belegger enkel nog in Belgische aandelen beleggen?

"Niet alleen in België, ook in Europa. Bij Petercam gaan we voor bedrijven met een goed verhaal. Het Franse Pernod Ricard (dranken), het Duitse BMW (auto) of het Zwitserse Geberit (toiletten). In die Europese aandelen hebben we in het verleden fors geïnvesteerd. Bekaert (staalproducten), CMB (scheepvaart), EVS (digitaalbeeldverwerker), Quick (hamburgertenten), Duvel (bier) en Ackermans & van Haaren (holding) zijn Belgische aandelen waarmee we goed hebben geboerd."

Kun je nog beleggen in Fortis en KBC? Zijn die niet te duur?

"Ze zijn nog altijd goedkoper dan hun Europese sectorgenoten. Veel te goedkoop. Zowel Fortis als KBC zijn twee bedrijven die binnen hun sector interessante overnamedoelwitten zijn.

"Toegegeven, beleggen is geen exacte wetenschap. Je moet wat geluk hebben. Als je een aandeel hebt gekocht van een bedrijf dat twee weken later overgenomen wordt, kan de koers fors de hoogte inschieten. Je moet geduld kunnen hebben. Want soms blijven aandelen lange tijd ter plaatse trappelen."

Aandeelhouders hebben tegenwoordig minder geduld. Ze verkopen en kopen alsmaar sneller.

"Aandeelhouders zijn niet meer tevreden met een rendement van 10 procent. Het moet veel meer zijn. Maar ze stellen hun eisen veel te hoog."

Zijn er bepaalde sectoren of regio's die uw voorkeur wegdragen?

"Neen. Bij Petercam doen we aan 'stock picking', binnen bepaalde thema's (China, Oost-Europa, energie, dividendrendement...). We zoeken naar ondergewaardeerde bedrijven, naar aandelen die beter kunnen presteren dan de markt. Een aandeel dat iedereen in portefeuille heeft, interesseert ons evenmin. Stel dat je geconfronteerd wordt met slecht nieuws, dan probeert iedereen door hetzelfde sleutelgat naar de uitgang te geraken. Een aandeel moet je ook makkelijk kunnen verkopen. Als je twee weken moet wachten voordat je een koper vindt en ondertussen daalt de koers met 40 procent, dan ben je ver van huis."

Hoe komt het dat u in het verleden regelmatig in de prijzen bent gevallen? Wat is uw geheim als fondsenmanager?

"Bij Petercam hebben we een flexibel systeem, gebaseerd op teamwerking. We zijn in staat snel op de bal te spelen. We hoeven geen hiërarchische procedure te doorlopen om beslissingen te nemen.

"Als beheerder moet je bij Petercam wel je nek uitsteken. Je draagt de volledige verantwoordelijkheid voor je beslissingen."

Wat als het fout loopt?

"Risico's worden gespreid en als de resultaten even uitblijven, kun je dat nog altijd uitleggen aan je klanten. Ik maak me geen zorgen. Ik heb een 'track record'. Ik heb in het verleden bewezen resultaten te kunnen boeken. Je moet consequent zijn. Als een aandeel slecht presteert en je bent ervan overtuigd dat het niet meer goed komt, verkoop het dan. Je moet afscheid kunnen nemen van een aandeel. Never fall in love with stock. Vind je dat een aandeel te fel wordt afgestraft, koop dan bij. Want alles heeft zijn prijs."

U beheert meer dan één miljard. Ligt u nooit wakker van uw job?

"Ik lig er niet echt van wakker. Toch slaap ik regelmatig slecht. Niet omdat ik ergens bevreesd voor ben, wel omdat het beheer van zoveel geld een permanente bekommernis is. Als je echt wakker zou liggen van deze job, dan zou je ermee moeten stoppen. Anders overleef je deze baan niet."

Een Belgische fondsenmanager in Londen verdiende het voorbije jaar 340 miljoen euro. Verdient u ook zoveel?

"Bijlange niet. In België worden geen Londense salarissen betaald."

Vorig jaar waren het groene-energiebedrijven, de volgende trend draait om klimaat. Maar pas op met hypesBeleggers gaan voor de snelle winst en zetten in op bedrijven die in aanmerking komen voor een overname. Maar geruchten zijn gevaarlijk

Van Geeteruyen: 'Opwaartse trend met dips'