Direct naar artikelinhoud

Gezinnen besparen tot 500 euro op verwarming door zachte winter

Belgische gezinnen hebben deze winter aardig wat geld kunnen besparen. Omdat het zo warm was, zijn de verwarmingskosten tot 30 procent gedaald.

Tussen december van vorig jaar en februari van dit jaar is de gemiddelde temperatuur gestegen tot 6,6 graden volgens het KMI. Tijdens die periode zijn we zestien opeenvolgende dagen niet onder het vriespunt geweest. Ook deze maand klimmen de temperaturen tot dusver duidelijk boven de normale waarden, meldt het KMI. De gemiddelde temperatuur was tot nu toe 8,4 graden, tegen 5,5 graden gemiddeld voor de hele maand.

Dat is goed nieuws voor de stookkosten van de Belgische gezinnen. "Een gemiddeld gezin dat zo'n 3.000 liter stookolie verbruikt, bespaart ongeveer 500 euro", zegt Johan Mattart van de federatie van brandstoffenhandelaars. "Het gaat om een besparing van 20 tot 30 procent per gezin."

De prijsdaling geldt niet alleen voor stookolieverbruikers. Ook gezinnen die zich op een andere manier verwarmen, hebben een goede zaak gedaan. Het elektriciteits- en gasverbruik is de afgelopen maanden sterk gedaald. De besparingen op jaarbasis blijven daar wel beperkt volgens leveranciers. Bij gas ligt het gemiddelde op 165 euro. Elektriciteitsmaatschappijen Electrabel en Luminus merken een daling op van 18 tot 20 procent.

De warme winter brengt niet enkel positief nieuws. "Brandstofhandelaars komen in de problemen", licht Mattart toe. "Zij zitten met vaste kosten en lonen die niet betaald kunnen worden."

Vanaf maandag wordt het een stuk kouder. Mattart raadt mensen die hun tank nog niet gevuld hebben dan ook aan om preventief te tanken. (BÖ)