Hilariteit in parlement door 'roze zak' van Bart Somers

Gaan we alle plastic binnenkort in een aparte roze zak stoppen? Bij burgemeester Bart Somers (Open Vld) in Mechelen is de roze zak al ingevoerd sinds februari 2015. In het Vlaams parlement zorgde de zak van Somers woensdag alvast voor hilariteit. "De inwoners van Mechelen zitten wel twee maanden met de roze zak van Somers opgescheept", grapte Bruno Tobback.

InKe

Inzameling roze zakken goed voor ruim 600 ton afval

© Archiefbeeld ldn

In Mechelen is in februari 2015 gestart met de afzonderlijke ophaling van de roze afvalzak met plastic afval. In totaal werd zo al meer dan 600 ton afval opgehaald. “Vanaf 1 januari 2017 halen wij de roze afvalzak in alle tien gemeenten in ons verwerkingsgebied op”, zegt Marijke Herinckx van Ivarem.

Ivarem en ook de stad Mechelen wijzen op het grote succes van de roze afvalzak, die om de 8 weken wordt opgehaald. De stad komt jaarlijks voor 100.000 euro tussen in de inzameling en verwerking.

“Dat laat ons toe om de kostprijs van de roze zak voor de burger op 0,25 euro te houden. Het is een service naar onze inwoners toe, want zij doen er een fikse besparing mee om het uit de duurdere witte restafvalzak van 2,50 euro te houden”, zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen).

Project breidt uit

Ivarem, dat in tien gemeenten in het arrondissement Mechelen het afval verwerkt, zocht jaren geleden een oplossing voor de vele plastics die niet toegelaten zijn bij het PMD. “Vanaf 2008 werden gemengde plastics enkel via het recyclagepark ingezameld. Om de mensen het makkelijker te maken werd de roze zak ingevoerd. De mensen konden de zak kopen op het recyclagepark en daarna terug binnenbrengen op het recyclagepark. Dat verliep eigenlijk al vlot, maar de vraag kwam om de roze zak ook aan huis op te halen”, legt Herinckx uit.

In 2013 startte Ivarem met een proefproject in Bonheiden, in 2015 stapte Mechelen in en in 2016 volgden Berlaar, Bornem, Lier, Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Vanaf 1 januari 2017 wordt ook bij de inwoners van Duffel en Putte de roze zak aan huis opgehaald. Wat mag erin?

In de roze zak mogen plastics die geen PMD zijn zoals zakjes, botervlootjes, yoghurtpotjes, plastic draagtassen, plastic speelgoed, kleerhangers, bloempotjes. Piepschuim, rubber en zilverkleurige folies (chipszakjes) horen er niet in thuis. “De roze zakken worden afgevoerd naar een verwerker die de plastics verkleint en er bijvoorbeeld paaltjes, tuinbanken, compostbakken en picknicktafels van maakt”, vertelt Marijke Herinckx.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER