Björn Soenens wordt nieuwe VRT-correspondent in de Verenigde Staten

© Carlo Coppejans

Björn Soenens, tot voor kort hoofdredacteur van het VRT-nieuws, trekt binnenkort naar de Verenigde Staten om er aan de slag te gaan als correspondent voor VRT Nieuws. Tom Van de Weghe, die de voorbije drie jaren in en over de Verenigde Staten verslag uitbracht, gaat zich toeleggen op langere reportages in binnen- en buitenland.

gn/bron: VRT

“Met de verkiezing van Donald Trump als president breken er bijzondere nieuwstijden aan”, zegt Liesbet Vrieleman, algemeen directeur VRT Nieuws, in een persbericht. “Sinds vorige woensdag zijn de VS een ander land, en is de wereld een andere wereld. Daarom kiezen we ervoor om opnieuw een correspondent ter plaatse te hebben. Als Amerika-watcher is Björn Soenens de aangewezen persoon: hij kent de VS door en door, zowel op politiek vlak als de Amerikaanse samenleving. Samen met de collega’s van de buitenlandredactie van VRT Nieuws zal hij ervoor zorgen dat de Vlaming volledig geïnformeerd zal zijn over de wereld, met nieuws en duiding.”

Björn Soenens: “Dat land dat ooit voor mijn grootmoeder haar hele wereld was, wordt nu mijn nieuwe thuis-en werkplek. Ik wil graag voor alle platformen van de VRT berichten, ook over en vanuit de onderbuik van de Amerikaanse samenleving. Het worden uiterst boeiende tijden, nu de USA vanaf 20 januari 2017 ook een beetje de United States of Trump worden. Voor mij is Amerika altijd het openluchtatelier van God geweest, het woelige laboratorium van de wereld. Ik ben dolblij met deze nieuwe opdracht en aanvaard zeer graag deze taak om de stem, de pen, en het gezicht van de VRT in het snel veranderende Amerika te worden. Amerika is geen land, maar een planeet.”

Tom Vandeweghe terug

Björn Soenens zal als correspondent werken vanuit New York. Zijn correspondentschap start officieel op 20 januari, de dag van de inauguratie van de Amerikaanse president.

Tom Vandeweghe keert na 9 jaar terug naar ons land.

Liesbet Vrieleman: “Tom heeft de voorbije vier jaar uitstekend verslag uitgebracht in en over de Verenigde Staten. Zijn expertise en kennis zal verder ingezet worden op de buitenlandredactie van VRT Nieuws in combinatie met langere reportages die de vinger aan de pols houden van actuele ontwikkelingen op binnen- en buitenlands vlak.”

Tom Van de Weghe: “Zowat 9 jaar lang heb ik het voorrecht gehad om VRT-correspondent te zijn. Eerst in China, dan in Amerika. Een onvergetelijke en unieke ervaring, geschiedenis meemaken en berichten vanop de eerste rij. Nu kijk ik uit naar het volgende hoofdstuk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen