Direct naar artikelinhoud

Tobback (sp.a) en Lutgen (cdH) staan klaar om het roer over te nemen aan de onderhandelingstafel

Tenzij er totaal onverwacht nog een kink in de kabel komt, zijn Caroline Gennez (sp.a) en Joëlle Milquet (cdH) aan hun allerlaatste onderhandelingsdagen bezig. Beide dames zijn al een paar weken partijvoorzitster af, maar bij de machtswissel was in beide gevallen afgesproken dat ze het communautaire luik zelf gingen afronden. Kwestie van de continuïteit aan tafel een beetje te bewaren.

Als ook de laatste loodjes afgehandeld zijn, vermoedelijk dit weekend of begin volgende week, nemen opvolgers Bruno Tobback (sp.a) en Benoît Lutgen (cdH) het over. Zij voeren de sociaaleconomische onderhandelingen, met de begroting als hoofdbrok. Lutgen liet al verstaan dat hij voluit wil inzetten op werk, en volgt daarmee de lijn van voorgangster Milquet. Hij heeft een meer centrumrechts profiel, maar Franstalige bronnen menen dat er bij cdH nu niet meteen een koerswijziging zit aan te komen. Tobback maakte al duidelijk dat hij fors inzet op een billijke verdeling van de besparingsinspanning, waarbij de meest vermogenden in geen geval ontzien mogen worden. Hij viseert ook de banken en energiereus Electrabel.

Het is de bedoeling dat formateur Elio Di Rupo (PS) zijn bilaterales over zijn coalitiekeuze ook al houdt met Lutgen en Tobback. Zij maken ook de keuzes over de verdeling en de invulling van de ministerportefeuilles. (JV)

Caroline Gennez (sp.a)

Bruno Tobback (sp.a)

Joëlle Milquet (cdH)

Benoît Lutgen (cdH)