Direct naar artikelinhoud

Moody's verlaagt rating Arcelor Mittal tot rommelstatus

Het ratingbureau Moody's degradeert het aandeel van de Luxemburgse staalgroep ArcelorMittal van Baa3 naar Ba1, een rommelstatus. Daardoor zullen de rentelasten van de staalreus de hoogte in schieten. Dat is rampzalig, gezien de hoge schuldenlast.

Moody's verwijst naar de staalmarkt die het afgelopen halfjaar nog verder is verzwakt. De kwartaalupdate - de slechtste sinds 2009 - van ArcelorMittal sprak dan ook boekdelen. De vraag naar staal in Europa ligt momenteel 29 procent lager dan voor het begin van de eurocrisis en het overaanbod op de Chinese markt heeft de staalprijzen aangetast. En het einde van de tunnel is niet in zicht: "De situatie zal voor ArcelorMittal eerst nog slechter worden vooraleer er beterschap aankomt", stelt Moody's.

En dan is er nog de torenhoge schuldenlast. De ratingverlaging komt bijzonder ongelegen voor de staalreus. De nettoschuld is tot een zorgwekkende 23 miljard dollar gestegen, dat is bijna 3,5 keer de verwachte bedrijfskasstroom van 7 miljard dollar voor 2012.

ArcelorMittal anticipeerde begin deze maand op de kredietverlaging door alvast in zijn dividend voor dit jaar te snoeien. "Die knip zal geen impact hebben op de kasstroom tot in 2013", denkt Moody's.