Direct naar artikelinhoud

Alweer een tax shift-taboe

Op de hoop met de taboes voor de tax shift komt er nog eentje bovenop: het extra belasten van de huurinkomsten. De Morgen bracht afgelopen weekend uit dat die extra belasting op tafel ligt. Vooral CD&V maakt er reclame voor.

Open Vld schoot het idee echter af in De zevende dag. "Je eindigt met dat soort voorstellen altijd bij de middenklasse," zei partijvoorzitter Gwendolyn Rutten (Open Vld). "Die mensen hebben gestemd voor een centrumrechtse coalitie die ervoor gaat zorgen dat de belastingen verlagen." Bart De Wever (N-VA) wees er ook nog op dat de financiering van de huidige tax shift al voor een deel bij de grote vermogens wordt gehaald.

"Als men mij voor de nieuwe tax shift een goed voorstel geeft waarbij alleen de superrijken betalen", poneerde De Wever, "ga ik dat zonder problemen goedkeuren. Ik wil alleen niet dat de middenklasse betaalt. En daar komt het meestal op neer."

Begin juni liet De Wever al weten dat de twee heilige koeien voor zijn partij de bedrijfswagens en het vastgoed zijn. N-VA en Open Vld zijn ervoor beducht dat deze regering zal geboekstaafd staan als een 'belastingregering'.

Koen Geens (CD&V), toen nog minister van Financiën, stelde in de vorige regering al eens voor de huurinkomsten te belasten, in ruil voor de verlaging van de lasten op arbeid. De liberalen hadden toen exact dezelfde reactie als nu. MR en Open Vld stuurden toen zelfs een gezamelijk persbericht uit. "Voor wie gepensioneerd is, zijn de huurinkomsten een aanvulling op het pensioen", stond daarin. "En voor wie werkt, is het een extra garantie op het toekomstig pensioen."

In januari 2014 pleitte de PS voor een gelijkaardige extra belasting. PS-voorzitter Paul Magnette had het toen gemunt op de 'multi-eigenaars'. "Het is niet normaal dat wie 96 appartementen heeft, enkel onroerende voorheffing betaalt", klaagde hij. Dat PS deze extra belasting genegen is, maakt ze bij Open Vld en N-VA uiteraard ook niet populairder.