Direct naar artikelinhoud

Nederlandse presentator: 'VRT pleegt plagiaat'

In Over 5 jaar op Eén blikt Wim De Vilder met zeven bekende mensen terug op de afgelopen vijf jaar. In Nederland bestaat het format al langer. Presentator Jeroen Pauw beschuldigt de VRT van plagiaat.

Vraag bekende mensen hoe het leven er over vijf jaar zal uitzien en blik vijf jaar later terug op die voorspellingen. Wim De Vilder deed het in 2010 met onder meer Rudi Vranckx, André Léonard, Goedele Liekens en Marleen Temmerman. Eén zendt begin januari de terugblik uit.

In Nederland doet presentator Jeroen Pauw, bekend van praatprogramma Pauw, iets gelijkaardigs. Sinds 2008 maakt hij in 5 jaar later portretten van bekende Nederlanders die hij vijf later met hun getuigenissen confronteert.

De Nederlander reageert nu verontwaardigd op Twitter. "Opmerkelijk jatwerk van de Vlaamse tv-vrienden", sneert hij naar de openbare omroep. Hashtag: #sansgêne. Pauw bracht de tv-rechten van het programma onder bij Endemol, het grote internationale tv-huis van John de Mol.

De VRT spreekt tegen dat het om 'jatwerk' gaat. "Een terugblik op de voorbije vijf jaar is op zich geen beschermd format", reageert woordvoerder Hans Van Goethem. "We pakken het op onze manier aan. Bij ons zitten de gasten bijvoorbeeld allemaal samen rond de tafel voor een gesprek."