Direct naar artikelinhoud

Toestand Jan Hoet kritiek

Jan Hoet ligt in kritieke toestand in een Duits ziekenhuis. Terwijl hij zaterdag, uitgerekend de dag waarop hij 76 werd, met een ambulance overgebracht werd van Hamburg naar Gent, kreeg hij een herseninfarct of een acute hyperventilatie. Hij wordt nu in het ziekenhuis van Soltau in een kunstmatige coma gehouden.

Voor hij in Soltau werd opgenomen, was Jan Hoet vorige week al eens gehospitaliseerd in Hamburg. Op zondag 17 juni was hij onwel geworden op de Hamburgse luchthaven. "Hij had zich daar vergist van terminal", legt zijn zoon, Jan Hoet jr., uit. "Mijn vader heeft zich dan naar de juiste terminal gehaast en heeft zich te erg opgejaagd. Dat is hem slecht bekomen. Hij was in shock en is in allerijl naar een ziekenhuis in Hamburg overgebracht. Om hem te intuberen, hebben de dokters hem toen in een kunstmatige coma gebracht."

Even werd toen gevreesd dat Hoet een hartaanval had gehad, maar vermoedelijk was er iets anders aan de hand. Jan Hoet is een nierpatiënt: hij heeft maar één nier en moet elke week een paar keer dialyse ondergaan. Vlak voor de dialyse neemt het calciumgehalte in het bloed toe, waardoor ook het risico op hartkloppingen en ademhalingsstoornissen groter wordt. Vermoedelijk heeft dat Hoet in Hamburg parten gespeeld.

Na de opname in het Hamburgse ziekenhuis ging het weer beter met Hoet. Er werd beslist om hem vorige zaterdag - op zijn 76ste verjaardag - met een ambulance naar België over te brengen. De familie was intussen al naar België teruggekeerd.

Weinig informatie

"Wat er tijdens die overbrenging precies is gebeurd, weten we niet", zegt Jan Hoet jr. "Alles was in orde. Ik heb nog met mijn vader getelefoneerd terwijl hij onderweg was in de reanimatiewagen met alle medische apparatuur. Tijdens die overbrenging - ze waren hooguit negentig kilometer ver - is hij plots gestopt met ademen. Volgens de artsen kan een herseninfarct of een acute hyperventilatie daarvan de mogelijke oorzaak zijn. Hij is meteen opgenomen in het ziekenhuis van Soltau, een stadje zo'n tachtig kilometer ten zuiden van Hamburg. Maar ja, dat is een niet-gespecialiseerd ziekenhuis in een kleine stad."

Daar wordt Jan Hoet nu in een kunstmatige coma gehouden. "We hebben voorlopig weinig informatie, hoewel ik intussen met zeven dokters heb gesproken", zegt Jan Hoet jr., die vandaag samen met zijn moeder naar het Duitse ziekenhuis reist.

"Mijn vader is in kritieke toestand, maar niet in levensgevaar. Men kan hem enige tijd in die kunstmatige coma houden. Ik durf niet te positief zijn. Hoe gaat hij uit die coma komen? Is er hersenschade, en zo ja, hoe groot is die? Wij hopen het beste voor hem, natuurlijk. Zijn hersenen is het enige wat mijn vader nog heeft. Zonder hersenen, heeft hij ook geen benen."

Jan Hoet mag dan een wankele gezondheid hebben - hij heeft één nier, heeft kanker overwonnen en heeft al een trombose en een hartaanval gehad -, eigenlijk wil hij daar geen rekening mee houden. Hij weet niet van ophouden en blijft aan de slag als kunstcurator en -adviseur. "Wij kunnen hem niet rustig houden, hoor", aldus Jan Hoet jr.

Oververmoeid

Jan Hoet heeft zich de laatste maanden geen minuut rust gegund. Begin juni ging de kunsttentoonstelling Sint-Jan open in de Gentse Sint-Baafskathedraal, met zo'n zestig kunstenaars. Een expositie die Jan Hoet, samen met medecurator Hans Martens, in een recordtijd ineen bokste. Tegelijk is hij curator van de kunstbiënnale van Yinchuan, waardoor hij regelmatig in het binnenland van China verblijft. Die tentoonstelling gaat normaal gezien open in oktober. Het vele reizen naar China is naar verluidt zeer slopend geweest voor hem. Begin juni werd hij nog opgenomen in het Gentse Universitair Ziekenhuis nadat door complicaties een nierdialyse moest worden uitgesteld. Ook toen zei Jan Hoet jr. dat "oververmoeidheid" een belangrijke rol speelde.

Jan Hoet geniet internationale faam als 'vader' van het Gentse museum voor hedendaagse kunst S.M.A.K. en als curator van spraakmakende tentoonstellingen zoals Chambres d'Amis en Over the Edges. In 1992 was hij curator van Documenta IX in Kassel. Van 2003 tot 2008 was hij artistiek leider van het MARTa-museum in het Duitse Herford.