Direct naar artikelinhoud

Elektronisch toezicht kan voortaan ook bij wie in voorlopige hechtenis zit

Een aantal verdachten die momenteel in de Belgische gevangenissen in voorhechtenis zitten zullen binnenkort thuis hun proces mogen afwachten. Zij kunnen voortaan onder elektronisch toezicht met gps worden geplaatst.

"40 procent van de Belgische gevangenispopulatie bestaat uit mensen die in voorlopige hechtenis zitten", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). In absolute cijfers gaat het om ongeveer 4.000 mensen. Naar schatting 5 à 10 procent van hen komt in aanmerking om zijn proces thuis af te wachten. Onder toezicht, weliswaar.

Het nieuwe systeem werkt met een enkelband die in verbinding staat met een gps-toestel. Op die manier kan de overheid op elk moment nagaan waar de verdachte zich bevindt. Als de persoon in kwestie zich ergens begeeft waar hij niet mag komen krijgt hij onmiddellijk een alarmsignaal te horen. Omdat het gps-toestel ook een telefoon is kunnen de medewerkers van het nationaal instituut voor elektronisch toezicht de verdachte ook meteen contacteren.

Momenteel wordt het systeem nog volop getest, maar vanaf begin 2013 kunnen onderzoeksrechters gebruik maken van de nieuwe mogelijkheid. "We beginnen met 150 enkelbanden met gps. In een tweede fase gaan we naar 350 exemplaren", aldus Turtelboom.

De nieuwe mogelijkheid moet helpen om de overbevolking in de gevangenissen terug te dringen. Bovendien valt het prijskaartje wat lichter uit. Elektronisch toezicht kost de overheid zo'n 13 euro per dag, een dag gevangenis kost wel 120 euro.