Direct naar artikelinhoud

Tieners praten op Ketnet over gendertwijfels

Ook prille tieners worstelen soms al met de zoektocht naar hun genderidentiteit. Met 'Meisje of jongen: ik weet het niet' wijdt Ketnet er een hele Karrewiet plus-uitzending aan.

"Als we met school gingen zwemmen droeg ik altijd een zwembroek omdat ik er als een jongen wou uitzien. Maar mijn lichaam begon wel te veranderen, ik kreeg vrouwelijke vormen. Dus gingen we naar de winkel om een badpak te kopen. Dat vond ik echt verschrikkelijk. Toen besefte ik: hoe hard ik me voordoe als een jongen, ik ben echt wel een meisje. Dat is wel lastig voor mij."

In Karrewiet plus praat Anuna (14) vanavond openhartig over haar twijfels: was ze nu een meisje of een jongen? Ketnet wilde al langer iets doen rond gender. In december was er al een aanzet in een Karrewiet plus-uitzending, een reportage op de eerste maandag van elke maand waar actuele thema's dieper worden uitgespit. Over hoe bepaald speelgoed toch vaak genderspecifiek in de markt wordt gezet: barbies voor meisjes, auto's voor jongens. En of dat wel moet.

'Meisje of jongen: ik weet het niet' is het vervolg. Om duidelijk te maken dat dergelijke vragen niet zonodig pas op latere leeftijd rijzen. Om meer begrip te wekken voor een minderheid die ermee worstelt. En het feit dat het niet altijd snel duidelijk is.

Anuna wilde in haar kindertijd een jongen zijn, maar kwam daar op terug. Meer bepaald in het eerste middelbaar, toen haar lichaam begon te veranderen. Eerst liet ze haar haar groeien om gepest op school tegen te gaan. "Het ging stap voor stap. Meer en meer werd ik me ervan bewust dat ik echt een meisje ben", vertelde ze afgelopen weekend in De Standaard. "Ik kijk wel eens in de spiegel en vraag me af hoe ik er als jongen zou uitzien. Maar ik wil me niet laten veranderen. Ik voel me goed zoals ik nu ben." Bij Ketnet hopen ze dat de reportage ook op scholen gebruikt zal worden. Na de uitzending zal een psychologe bij Ketnet alle vragen van kijkers beantwoorden.

Vanavond even na 19 uur op Ketnet, www.ketnet.be