Direct naar artikelinhoud

Vastgoed trekt weer aan

Zowel het aantal verkopen als de gemiddelde prijzen van vastgoed zitten opnieuw in de lift na een rustig eerste kwartaal. Het lijkt er sterk op dat vastgoed in tijden van crisis toch een vertrouwensfactor blijft hebben, ondanks de doemscenario's omtrent de overwaardering.

Er waren in het tweede kwartaal in ons land 2 procent meer vastgoedtransacties dan in de eerste drie maanden. De prijzen zelf bleven min of meer stabiel. Dat alles blijkt uit de jongste Notarisbaro-meter van de Koninklijke Fede-ratie van het Belgisch Notariaat. Het gaat om de meest recente cijfers omdat de notarissenfederatie de statistieken verzamelt op het moment van de voorlopige verkoopovereenkomst, dus enkele maanden voor de ondertekening van de eigenlijke akte.

Heetten de eerste maanden van dit jaar nog kalm en de maand maart zelfs uiterst rustig, dan komt daar nu fors verandering in. Het tweede kwartaal van dit jaar is ronduit "sterk en toont zich stabiel", analyseert Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. "In vergelijking met het eerste kwartaal is er een stijging met 2 procent."

Het eerste semester scoort wel 0,7 procent lager wat het aantal transacties betreft dan de eerste zes maanden van 2012, maar toen was er sprake van een uitzonderlijk hoog eerste kwartaal. De stijging met 0,6 procent op jaarbasis in het tweede kwartaal is wel volledig toe te schrijven aan Vlaanderen (+2,8 procent). Brussel en Wallonië dalen immers met respectievelijk 1,8 procent en 2,6 procent. Alle Waalse provincies dalen, in Vlaanderen scoort enkel Limburg negatief.

'Vlaanderen boven'

"Als we verder terugkijken, dan blijkt de periode april-juni op het vlak van het aantal vastgoedtransacties het beste tweede trimester van de afgelopen vijf jaar te zijn geweest", stelt Van Opstal vast. Deze cijfers van de notarissen zijn uiteraard een momentopname, toch geven ze een trend over de lange termijn aan. Daaruit kan opgemaakt worden dat de Belg in tijden van crisis en onzekerheid toch vastgoed en bakstenen als een veilige belegging blijft beschouwen. En dat ondanks de herhaalde doemberichten over de overwaardering van de vastgoedprijzen in ons land.

Over die prijzen gesproken: de gemiddelde prijs van een gewoon woonhuis lag in het tweede trimester op 230.818 euro, of een stijging van 1 procent tegen dezelfde periode een jaar eerder. Villa's, herenhuizen en opbrengsthuizen worden traditioneel in de cijfers niet meegerekend. In Vlaanderen is die stijging iets uitgesprokener: de gemiddelde prijs over de voorbije zes maanden ligt 2,1 procent hoger dan het gemiddelde over de eerste helft van vorig jaar. "Maar als je rekening houdt met de inflatie, dan spreken we eigenlijk eerder van een stabilisatie", zegt Bart Van Opstal.

Appartementen

Een appartement kostte in het voorbije kwartaal gemiddeld 201.426 euro, dat is 1,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook hier zit bij nader toezien de stijging volledig in Vlaanderen (+1,9 procent). In Wallonië (-2,2 procent) en Brussel (-2,8 procent) daalde de gemiddelde prijs van een appartement in vergelijking met het tweede kwartaal van dat jaar.

Dit is echter in zekere mate een correctie na de bewegingen in het eerste kwartaal. Over het eerste halfjaar zijn de prijzen in Vlaanderen volledig stabiel, en stijgen ze in Wallonië (+1,4 procent) en Brussel (+2,8 procent).