Direct naar artikelinhoud

Media-adviseur Britse premier onder vuur in afluisterschandaal

Andy Coulson, de media-adviseur van de Britse premier David Cameron, is in nauwe schoentjes terechtgekomen. Hij zou als hoofdredacteur van de tabloid News of the World opdracht hebben gegeven tot het illegaal afluisteren van beroemdheden.

Vicecommissaris John Yates van de Londense Metropolitan Police kondigde aan dat nieuwe elementen naar gsm-hacking door News of the World zullen worden onderzocht nadat vorige week nieuwe onthullingen opdoken in The New York Times Magazine. Een ex-journalist verklaarde dat ze aangezet werden tot de illegale praktijken door hun toenmalig hoofdredacteur Andy Coulson. Vandaag scheert hij hoge toppen in Downing Street 10 als invloedrijk media-adviseur van de conservatieve Britse premier David Cameron. Hierdoor krijgt de zaak politieke allures van nationaal belang. In het Lagerhuis ruikt de Labouroppositie bloed en interpelleerde minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.

Na een strafrechtelijk onderzoek waren in 2007 al twee betrokkenen veroordeeld. Royaltyreporter Clive Goodman en privédetective Glenn Mulcaire kregen celstraffen omdat ze in 2005 de voicemail hackten van kroonprins William, zijn jongere broer Harry en koninklijke medewerkers over wie de tabloid vervolgens smeuïge ‘primeurs’ bracht. Coulson ontsnapte aan een veroordeling maar nam wel ontslag.

Zijn gewezen reporter Sean Hoare en een andere, anoniem gdebleven, ex-collega beschuldigen de ex-hoofdredacteur nu mee opdracht te hebben gegeven voor het onderscheppen van de boodschappen. De illegale afluisterpraktijken zouden volgens Hoare ook veel breder zijn toegepast dan bekend. Volgens meer dan tien ex-verslaggevers van News of the World die de NYT contacteerde, cultiveerde Coulson als hoofdredacteur “een cultuur van roekeloosheid, waarbij reporters alle mogelijke middelen moesten gebruiken om exclusief nieuws te vinden”.

Klokkenluider Hoare was tot dusver niet in aanraking gekomen met de politie, die volgens de ex-reporter het onderzoek bewust niet goed heeft gevoerd omwille van de “hechte relatie” tussen sommige officieren met News of the World en andere Britse media van News International, het imperium van Rupert Murdoch.

De kritiek op de Met wordt kracht bijgezet door een groep beroemdheden die op een factuur prijkten die destijds bij Mulcaire in beslag werd genomen. Daaronder bevindt zich de gewezen vicepremier van Labour, John Prescott. De huidige Lord verklaarde in Britse media dat hij altijd het gevoel heeft gehad dat de politie zaken achterhield, een beschuldiging die door vicecommissaris Yates categoriek wordt ontkend.

Maar afgelopen weekend verklaarde gewezen minister en huidig parlementslid Tessa Jowell dat de politie haar vertelde dat haar boodschappen 28 keer werden onderschept, terwijl ze in de regering zetelde. Ook de voicemail van Lord Peter Mandelson, een Labourcoryfee van het eerste uur, zou herhaaldelijk zijn gekraakt. (MR)