Direct naar artikelinhoud

Catalaanse nachtraaf met vele gezichten

Vijf jaar geleden haalde John Talabot (35) elk eindejaarslijstje met zijn wonderlijke debuut fIN. Dit jaar dook hij opnieuw op, alweer onder een nieuw alias. Wil de échte John Talabot dit weekend opstaan tijdens Paradise City?

De Catalaanse producer en dj John Talabot scharrelt graag met zijn identiteit. Oriol Riverola heet hij volgens zijn geboortebewijs, maar aangezien die naam iets minder lekker bekt in de rest van de wereld, koos hij aanvankelijk d.a.r.y.l als nom de plume. Acht jaar geleden veranderde hij dat puntige alter ego in John Talabot - genoemd naar het college waar hij ooit school liep. Afgelopen maart dook de artiest dan weer op als Talaboman, een samenwerking met de Zweed Axel Boman op het Gentse platenlabel R&S Records. Die gedaante neemt hij evenwel niet aan op Paradise City. Daar staat hij gewoon als Talabot. Volgt u nog?

Afgaand op zijn magistrale debuut fIN(2012) zullen deephouse, slaapdronken beats en dromerige disco op het programma staan. Dat er sinds 2012 trouwens geen nieuwe plaat onder zijn bekendste artiestennaam is verschenen, mag niet verbazen. Talabot is een legendarische perfectionist, zo wist zijn deeltijdse dj-partner Jamie xx ons ooit te vertellen. Datzelfde perfectionisme dreef de artiest tot pure wanhoop.

'Sunshine'

"Twijfel was mijn enige zekerheid", vertelde Talabot in deze krant over zijn debuut. "De ene dag was ik ervan overtuigd dat een song af was, en de volgende dag lag het resultaat in de prullenmand. Ik bleef eindeloos schaven en vijlen. Om die reden noemde ik de plaat fIN: ik moest mezelf dwingen om er een punt achter te zetten. Anders was ik zonder twijfel gek geworden. Het evenwicht tussen mezelf en John Talabot geraakte verstoord: mijn alter ego nam het helemaal over. "

De producer uit Barcelona blijkt dan weer minder getroebleerd als dj. Die carrière begon Talabot nadat hij met vrienden een productiehuis had opgericht, waarmee hij drie jaar lang tevergeefs probeerde een muziekprogramma voor kinderen op de beeldbuis te krijgen. Om stoom af te laten, draaide hij af en toe in een lokale club. "Voor ik het wist, had ik zelf een paar tracks in elkaar geflanst die ik wel goed vond. Op die manier ging de bal aan het rollen."

Met 'Sunshine' zette hij zichzelf voor het eerst op de kaart, door space disco met house en krautrock te mixen. Die song bracht hem meteen op de radar van Pitchfork, dat het nummer bombardeerde tot een van de honderd beste tracks van 2009. Een gemengde zegen, vertelde hij onlangs in The Independent. "Misschien had die song zo groot niet mogen worden. Het was gewoon een sampledingetje. Maar je hebt die zaken natuurlijk nooit in de hand. Ik ben er wel zeker van dat fINeen antwoord was op 'Sunshine'. Ik wilde tonen dat ik meer ben dan die ene track."

De laatste drie jaar heeft hij ook in alle stilte gewerkt om zijn eigen label Hivern Discs op poten te zetten. "Ik wil frisse en verrassende dingen doen, clichés vermijden en muziek uitbrengen van artiesten die zich comfortabel voelen bij de manier waarop ik werk." Talabot blijkt er dan ook een opmerkelijke arbeidsroutine op na te houden, weet zijn collega Boman te vertellen: "John slaapt uit tot tien uur 's ochtends, leest zijn mails tot 's middags, eet een boterham en checkt zijn mails opnieuw. Om twee uur heeft hij een Catalaanse lunch die twee uur duurt. Pas om vijf uur begint hij in de studio te werken. (lacht) Maar dat doet hij dan wel tot in het holst van de nacht." Zelf stelt Talabot het zo: "'s Nachts wordt mijn brein pas wakker. In het daglicht heb ik eigenlijk weinig te zoeken." Komt goed uit: de Catalaanse nachtraaf speelt zondag bij valavond.

Paradise City gaat van 23/6 tot 25/6 door op kasteeldomein Ribaucourt, Steenokkerzeel. John Talabot speelt zondag. paradisecity.be